Wat is Reuma?

Reuma
Reuma handen

Reuma is een chronische aandoening van het bewegingsapparaat. De oorzaak van reuma is niet wetenschappelijk bewezen. Erfelijkheid speelt wel degelijk een rol.

Vaak zie je bij de reuma patiënt in de erfelijkheid tuberculose in het voorgeslacht, bij ouders, grootouders of nog verder daarvoor. Tuberculose behoort tot de besmettelijke en epidemische ziektes. Kenmerkende lichamelijke reactieverschijnselen die vanuit deze besmetting voortkomen zijn ontstekingen als primaire en woekering van weefsel als secundaire. De praktijk bevestigt, dat patiënten die besmet zijn geweest of in aanraking gekomen met tuberculose bij hun nageslacht een grote kans hebben op het krijgen een van reumatische aandoeningen, maar ook astma, allergieën of longemfyseem. Bij deze geërfde aanleg komen niet alleen het fysieke pathologische stoornissen maar ook mentale, zoals ADHD en Asperger Syndroom. Het lijkt dat een ‘ontsteking’ niet alleen een fysiek maar ook een mentaal karakter heeft. Symptomen zoals agressie en concentratieverlies evenals ongehoorzaamheid wijzen daarop.

Vele varianten

Er zijn vele vormen van reumatische aandoeningen. De meest voorkomende in de dagelijkse homeopathische praktijk  zijn: Reumatoïde Artritis, Jicht, Lupus, Fibromyalgie en de Ziekte van Bechterew. Al deze vormen hebben gezamenlijke maar ook eigen symptomen als uiting van de ziekte. Pijn is bv. een symptoom dat in zekere mate  vrijwel bij alle vormen van reuma voorkomt. Er kunnen zich afhankelijk van de vorm van reuma, het stadium van de ziekte en de vitaliteit van de patiënt, uiteenlopende symptomen voordoen zoals: koorts, moeheid, ontstekingen en roodheid, stijfheid, misselijkheid, niet kunnen slapen, eten, bewegen, tinteling in handen en voeten, krachtverlies, nachtelijk zweten etc.

De behandeling van Chronische Ziektes als Reuma in de homeopathie is een veelomvattend begrip. Het is een logisch systeem dat de ziekteclassificatie heet en het is onmisbaar in een constructieve behandeling. In de acute fase van behandeling, wordt naar een oplossing gezocht die de patiënt tot de rust kan brengen. Juist hier in de beginfase van de behandeling is heel erg belangrijk  zowel voor patiënt als voor homeopaat, de juiste diagnose te stellen die leidt tot het juiste voorschrift  van medicijnen  wat de kans voor het herstel vergroot en  vertrouwen geeft in het genezingsproces voor beide partijen. Het stadium en de dynamiek van de ziekte alsook de vitaliteit van de patiënt hebben een bepalende rol in de voortgang van de algehele verbetering van de patiënt.

Homeopathische behandeling van Reuma

Bij de homeopathische behandelingen wordt gezocht naar de oorzaak van de ziekte en van daaruit wordt ook behandeld. Er wordt altijd naar totaliteit van de symptomen en hun herkomst gekeken. Dat kunnen symptomen vanuit erfelijkheid zijn of vanuit gebeurtenissen in het verleden die patiënten beïnvloed hebben of nog steeds beïnvloeden of symptomen die komen door bijwerking van het algemene medicijngebruik. Het reguliere medicijngebruik kan een blokkade vormen bij de homeopathische behandeling. De behandelwijze is erop gericht om de ziekte genezend terug te dringen waardoor de patiënt aanzienlijke verbetering ervaart. Dit proces verloopt op een natuurlijke manier dankzij homeopathische van natuurlijke stoffen gemaakte medicijnen die alleen op gezonde mensen zijn getest. Daardoor zijn alle schadelijke bijwerkingen uitgesloten.

Het genezen van een chronische ziekte gaat niet zo maar, het is een weg die je gaat. Een chronische ziekte ontstaat ook niet van de een op de andere dag, het is een proces van steeds zieker worden. Bij genezing ga je als het ware die weg terug en die weg kun je gaan samen met je homeopaat. Verbetering van klachten is een stap op de goede weg. Het is belangrijk om juist dan de homeopathische medicijnen te blijven gebruiken om terugval te voorkomen. Daarom ook is het belangrijk om regelmatig contact met je homeopaat te hebben zodat die kan inspelen op elke verandering.