Week tegen pesten

Algemeen
Pesten

Van 27 september t/m 1 oktober 2021 is het de ‘week tegen pesten’.  Elke ouder hoopt dat zijn/haar kind op school een fijne en veilige omgeving heeft. Toch is elk jaar de week tegen pesten nodig.

Waarom een kind gepest wordt of waarom een kind een pester wordt, is niet altijd duidelijk.

Het pesten kan ontstaan omdat andere kinderen het leuk of spannend vinden, maar het kan ook zijn omdat ze willen voorkomen dat ze zelf het slachtoffer worden, om hun sociale positie te verbeteren, uit jaloezie of door een moeilijke thuissituatie.

Een kind kan zich onzeker voelen en juist een ander kind daarom gaan pesten. Dit pesten kan zich gaan richten op een kind wat minder weerbaar is.

Slecht zelfbeeld

Buitengesloten worden of gepest worden kan een kind veel pijn doen. Het geeft een lager zelfbeeld en het kan problemen geven om andere mensen te vertrouwen. Kinderen die gepest worden, kunnen al een slechter zelfbeeld hebben. Ze kunnen angstiger, onzekerder en gevoeliger zijn, waardoor ze sneller het slachtoffer worden van pesten.

Waar kun je aan herkennen of een kind gepest wordt:

  • Het kind wil niet meer naar school;
  • Wanneer het pesten fysiek wordt, kun je het herkennen aan blauwe plekken;
  • Het kind krijgt minder zelfvertrouwen;
  • Het kind klaagt over buikpijn of hoofdpijn, terwijl het niet ziek is;
  • Het kind lijkt veel te piekeren;
  • Het kind slaapt slecht;
  • Het kind wordt minder spontaan.

Zowel voor de pester als het kind wat gepest wordt, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Er zit een overlap in, waarom een kind gaat pesten en waarom een kind gepest wordt. Als een kind een goed zelfbeeld heeft en met vertrouwen de wereld ingaat, hoeft er niet meer meegedaan worden met het bekende pesten op school.

Kracht van preventie

De kracht van de homeopathie ligt in preventie. Zijn er signalen dat een kind minder goed in zijn/haar vel zit, gebrek heeft aan zelfvertrouwen, minder weerbaar is of juist te beïnvloedbaar: informeer dan bij een klassiek homeopaat voor de mogelijkheden.

Maar ook zijn we er voor je, als je kind het slachtoffer is van pesten en hierbij hulp nodig heeft.

Maak gerust een afspraak bij één van onze praktijken.

Nicole van Rossum
info@praktijkdevitalist.nl