Week van de teek

Actueel

Oh mam, wat heb ik hier. Het lijkt wel een beestje, hij heeft pootjes.

Ach bah, een teek! En na een dag verschijnt er een grote rode kring omheen. De huisarts schrijft een kuurtje antibiotica voor. Maar kan het ook anders? Jazeker, een homeopaat gaat dit anders oplossen. Maar hoe dan?

Ziekte van Lyme

Een teek, zo’n klein beestje die iemand zo ziek kan maken.  Ondertussen kent bijna iedereen de ziekte van Lyme of heeft er weleens van gehoord.

Toen mijn dochter op de basisschool in groep 5 een spreekbeurt moest houden, was er voor haar maar een onderwerp. Tekens, zei ze. Meervoud van teek.

En daarbij als motto: Na een dag in het groen, tekencontrole doen.

Teek

Op een of andere wijze hadden deze kleine beestjes een geweldige aantrekkingskracht op een 10-jarige. Maar waarom??

Waarom wordt de een wel lastig gevallen door dit kleine beestje en de ander niet. Waarom wordt de een wel ziek van een beet van de teek, en de ander niet?

Onderzoek naar de Teek

In Wageningen doen ze al jaren onderzoek naar de teek, welke soorten er zijn en in welke hoeveelheden ze voorkomen. Lokschapen worden ingezet om ze nader te bestuderen. Ze brengen ziektes als Lyme en hersenvliesontsteking over. En de ene teek is hier wel mee besmet en de ander niet. Hoe verspreidt zich dit? Vragen waar nog lang onderzoek naar plaats zal vinden.

Maar wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt door een tekenbeet overgedragen naar de mens. De teek wordt besmet door deze bacterie als hij bloed opzuigt bij een vogel of knaagdier. Zodra een teek later het bloed van mensen opzuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken heeft deze bacterie bij zich.

Welke klachten bij de ziekte van Lyme?

Soms kunnen na een lange tijd na de tekenbeet nog de volgende klachten ontstaan:

– rode plekken op andere plekken van uw lichaam.
– spierpijn.
– pijnscheuten, krachtverlies of een doof en tintelend gevoel in uw arm, been of romp.
– hoofdpijn.
– pijn in uw gezicht, huidklachten, spierklachten, gewrichtsklachten, hartklachten.

De klachten zijn ook niet altijd even duidelijk. Je denkt niet meer aan die ene tekenbeet van toen. Dat maakt het ook lastig om het te herkennen.

Homeopathie

Homeopathie maakt het voor mij in ieder geval wel duidelijker. Het heeft te maken met je constitutie, je kern die vervuld is met levenskracht. Die constitutie wordt medebepaald door allerlei factoren. Te denken valt aan je erfelijke belasting, je ziektegeschiedenis tot nu toe, je leefstijl, je voedingsgewoonten. Alles maakt dat je bent wie je bent. En dat geeft aan waar je gevoeliger voor bent, in dit geval voor dit kleine beestje.

En er zijn mooie middelen om mee te behandelen, ook na een tekenbeet. En word je besmet en ziek door bijvoorbeeld Lyme, dan is er met homeopathie heel veel winst te behalen. Maar het blijft natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Wat dat betreft geef ik mijn dochter gelijk. Na een dag in het groen, tekencontrole doen!

Daarbij is het belangrijk om te weten dat je altijd bij een homeopaat in de buurt terecht kan, en anders via beeldbellen. Kijk voor een praktijk op www.klassiekehomeopathie.nl