Wij en Libelle: Dossier vergeven

Wij en Libelle
Balans

Vergeven is een kunst en voor zielerust broodnodig en heilzaam. Want het tegenovergestelde van vergeven is het niet loslaten, het bij je dragen, je vastbijten in, boos blijven, teleurgesteld zijn, verdriet vastzetten en er niet over kunnen praten.

Loslaten is natuurlijk mindfulness ten top. Van de ander vergeven is sprake als er iets gebeurd is, waar je veel last van hebt. Een vriendschap die daardoor beëindigd is, een relatie waarin je gekwetst bent of een zinloze familieruzie kunnen aanleidingen zijn. Als je gekwetst bent, sluit er zich iets innerlijk. Je zet in het contact iets tussen jou en de ander waardoor de toegankelijkheid lastig is. Soms ben je een stukje op afstand, soms ebt het weer weg maar in andere situaties zit ‘de deur’ helemaal dicht.

Vervelend voor de ander, maar zeker ook vervelend voor jezelf. Pijnlijk, naar, soms kansloos en verdrietig maar overall eigenlijk iets wat je niet wilt. Je kunt je er suf over piekeren zonder bij een oplossing uit te komen. Want voor een oplossing zijn er weer twee nodg… en die waren er niet. Soms worden echtscheidingen véchtscheidingen… Soms lossen familieruzies zich niet meer op….

Deze onverkwikkelijke situaties zijn niet goed voor je gezondheid. Maar er is niet altijd een oplossing. In de homeopathie noemen we deze ‘ziektevormen’ incidenten. Dat wat met ‘vergeven’ bedoeld wordt, zijn als het ware biografische ziekten. Ze maken onderdeel uit van je biografie, je levensloop. Ze overkomen je zonder dat je er soms iets aan kunt doen. Je moet er mee dealen, je moet er mee leven en je moet er vooral niét ziek van worden. Vergeven is op z’n minst goed voor je hart vinden we in het artikel uit de Libelle. En dat is ook zo. Maar vergeven is ook beter voor je galwegen en je lever.

Lees maar eens hoe vanuit de oudheid er al spreekwoorden en gezegden ontstonden die met deze organen en vooral met emoties te maken hebben:

  • Er kan geen luis over zijn lever lopen (=hij windt zich voor het minste op)
  • Iets op je lever hebben (=dat je nog iets wilt uiten, dat er iets is dat je heel erg dwars zit en dat gezegd moet worden)
  • Zijn gal spuwen (ongenoegen uiten)
  • Iemand iets in de maag splitsen (iemand ergens voor op laten draaien)
  • Zwaar op de maag liggen (iets heel naar vinden)

Vergeven is eigenlijk meer; er mee leven. Er mee leven zonder dat je er (blijvend) last van hebt. Een kras op de plaat, maar je geeft ‘m een duwtje en de muziek speelt verder… Belangrijk is dat je begrijpt waarom iets je gekwetste heeft of verdriet gedaan heeft. Dat je van jezelf begrijpt dat je het zo voelt. In het begrip hebben voor jezelf, ligt vaak de sleutel. Dat geeft ruimte, dat geeft licht.
Maar soms kun je dat niet. Soms is de gekwetstheid zo groot en diep dat we hulp nodig hebben om het evenwicht weer te herstellen. Dat kan met gesprekken, vaak geeft een psychotherapeut wat handvatten om met je gevoelens om te gaan.

Verlichting

Beter is je zelf genezende vermogen een steuntje te geven in de vorm van een homeopathisch middel. Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie maakte het onderscheid in ziekten en hij noemde bovengenoemde narigheden dan ook biografische ziekten of incidenten. Hij ontwikkelde een groep geneesmiddelen daarbij die we tot op de dag van vandaag nog gebruiken en die zeer heilzaam werken. Afhankelijk van hoe lang nare dingen al spelen zullen de homeopathische middelen binnen een afzienbaar tijdsbestek hun werk doen en je beter doen voelen ten aanzien van alles wat speelt. Het belangrijkste is dat je op enig moment de draad weer op kunt pakken zonder de impact van deze emotionele problematiek.

Ook dan ervaar je weer innerlijke ruimte, de zwaarte verdwijnt, het dragen wordt lichter en je kunt het leven, je eigen leven, weer op een goede manier oppakken. Herinneringen vervagen, blauwdrukken worden waziger en het leven lijkt een andere wending te krijgen.

Vergeven? Meer geheeld! Geheeld in alle opzichten, de toekomst wordt weer zichtbaar.

Boekentip: Scheiden zonder vechten

Alles wat je moet weten als je goed wilt scheiden

Auteur: Yolande de Best

Scheiden zonder vechtenValkuilen, do’s-and-don’ts om een vechtscheiding te voorkomen Dit boek geeft alle informatie die je wilt hebben als je gaat scheiden. De zakelijke kant: hoe het zit met alimentatie of het huis, het pensioen, de regels. De emotionele kant: hoe ga je om met je aanstaande ex, wat als er een nieuwe liefde in het spel is? Veel aandacht is er voor de kinderen en hoe je kunt voorkomen dat zij beschadigd raken. In dit boek is ruim aandacht voor de valkuilen, de do’s-and-don’ts om een vechtscheiding te voorkomen. Naast de informatie telt dit boek veel waardevolle bijdrages van ervaringsdeskundigen, zoals scheidende partners en hun kinderen. Zij laten hun gevoel spreken, durven hun emoties bloot te geven en hebben handige tips. Bestel het boek hier »

Foto: Murray Barnes (Flickr, CC BY)