Auw, ze doen pijn!

Homeopathie en kinderen
auw ze doen pijn

Een moeder, die al geruime tijd in de praktijk komt,  komt nu met haar zes weken oude zoontje op consult omdat hij niet lekker in zijn vel zit. Moeder vertelt: de bevalling is vlot en goed verlopen. Nu is hij een gespannen baby, hij ligt met gebalde knuistjes en gekromde tenen in bad, hij overstrekt zich als we hem verschonen of de fles geven. Soms lijkt hij zó boos dat zijn adem stokt. In het begin was het vooral ’s nachts, maar nu is het ook overdag. Hij heeft soms last van zijn buik, we hebben de voeding al aangepast en dat gaat nu  beter.

Zwangerschap en bevalling zijn goed verlopen en Yanick was zeer gewenst. Als we samen alles op een rijtje zetten om te achterhalen waarom dit ventje zo gespannen is en zoveel huilt, komen we er achter dat het de eerste week van zijn leven heel erg goed gegaan was, het was echt genieten.

Prikken

De omslag kwam toen hij meerdere malen geprikt werd omdat hij geel zag. Hij heeft toen vreselijk gehuild, ja, echt gekrijst. De eerste keer werd nogal stevig in zijn voetjes geknepen omdat er niet gemakkelijk bloed kwam, eerst de ene toen de andere voet, meerdere keren prikken en de prikker had ook nog koude handen. Het gevolg was blauwe plekken op zijn voetjes. Yanick’s moeder kwam er de tweede keer achter dat het ook heel anders kon: zorgen dat Yanick’s voetjes warm waren en degene die deze keer kwam prikken zorgde ook zelf voor warme handen met als resultaat dat een prikje voldoende was. Maar voor Yanick was het kwaad de eerste keer al geschied, hij krijste net zo hard en vanaf die tijd reageerde hij heftig op alles, alsof hij niet aangeraakt wilde worden. In de ziekteclassificatie noemen we dit een incident: een gebeurtenis met fikse gevolgen. Hier helpt het plantaardige middel Arnica om het opgelopen trauma op te lossen. Al snel kreeg ik bericht dat de oude Yanick weer terug was en moeder en zoon weer heerlijk konden genieten. Stel je eens voor dat het onopgelost was gebleven, dan zou zijn leventje er heel anders uit gaan zien.