Homeopathie voor een huilbaby

Blog
Huilbaby

Afgelopen week had ik een huilbaby in de praktijk. Deze prachtige baby met grote ogen, keek je doordringend aan. Ze was alleen stil als de moeder haar wiegde. De moeder zag er uitgeput uit.

Het viel mij meteen op dat de baby erg schrikachtig was, want bij het minste geluid begon ze luid te schreeuwen. Het hoofdje van de baby was afgeplat omdat ze een voorkeurshouding had. Volgens de moeder was het zo erg, dat als er geen verbetering zou komen, dat haar kind 23 uur per dag een helmpje zou moeten dragen van de fysiotherapeut. De oma van de baby was mee, want de baby overstrekte zich zo erg dat ze ook niet in een autozitje ging zitten. Dus moest oma de baby in de auto vasthouden.

Analyse

Als homeopaat zijn al deze signalen van belang voor de analyse. Ik zag de frustratie, wanhoop en onzekerheid bij de moeder. Ze wilde het zo graag goed doen.

Het viel de kraamhulp bij dag 1 al op dat er iets niet lekker was bij de baby. Deze kraamhulp had gelukkig de ouders meteen naar een neurologische chiropractor gestuurd in verband met het vermoeden dat de nekwervels niet recht stonden. Het zogenaamde KISS syndroom. Vandaar uit zijn ze ook langs een osteopaat, manueel therapeut en cranio sacraal therapeut geweest. Echter deze baby liet zich door niemand aanraken en dus behandelen. Met bio-resonantie heeft de moeder voedselallergieën aangepakt. Maar niets leek te helpen. De moeder was ook bekend bij de kinderarts. Die begon met dingen uit te sluiten en had haar maagzuurremmers meegegeven voor het geval dat het een verbogen reflux was en een verwijzing naar de klinisch psycholoog. Daar kreeg de moeder de diagnose dat de baby snel overprikkeld raakte en dat ze een zo saai mogelijk leven moest leiden om de baby niet te overprikkelen.

Een baby die maar niet stopt met huilen is zenuwslopend voor de ouders. Het huilen gaat door merg en been, en als ouders ‘s nachts geen slaap krijgen, wordt het al helemaal moeilijk.

De homeopathische aanpak

De homeopaat kijkt objectief naar de situatie en gaat zoeken naar de oorzaak van het overmatig huilen en het niet tot rust komen. Deze kijkt naar zowel emotionele, mentale en fysieke symptomen van de ouders en de baby.

De homeopaat vraagt bv over hoe de conceptie, de zwangerschap en de bevalling is gegaan, hoe de emotionele toestand van de moeder en vader was. Hoe de relatie tussen beide is. Of er medicijngebruik is geweest, of er veel echo’s zijn gemaakt. Was er sprake van een emotionele shock? Was er paniek tijdens de bevalling? Was er angst voor het welzijn van moeder en kind? Dit is een kleine greep van dingen die een homeopaat zoal wil weten.

Emoties

Tijdens de zwangerschap zijn moeders tot wel 10x gevoeliger dan normaal. Alles komt veel heftiger binnen. Bovengenoemde moeder voelde zich emotioneel in de steek gelaten door haar man tijdens de zwangerschap. En bovendien is zij hoogzwanger nog aangerand geweest.

Het valt op dat ouders bij sommige dingen nooit hebben stilgestaan. Ze denken niet dat een aanranding bv door kan werken op de baby. Het is daarom fijn dat een homeopaat met een helicopterview naar de casus kan kijken waarbij ook naar de erfelijke belasting van beide ouders wordt gekeken.

Als de homeopaat dan de oorzaak meent gevonden te hebben en daar een passend middel bij voorschrijft, dan is het heerlijk als een kindje na een aantal dagen weer de rust in zijn lijf voelt en rustig slaapt. Zoals ook het geval bij deze baby. In dit geval heb ik ook de moeder mee behandeld zodat ook zij wat verdriet en gevoel van niet goed genoeg te zijn beter kon loslaten.

Blije baby

Juist in de eerste weken van een kind, wordt de basis gelegd voor diens verdere leven. Je wilt voor een kind dat deze basis zo gezond mogelijk is, zodat er veel winst uitgehaald kan worden.

Een blije baby betekent blije ouders en een blije omgeving.