Behandeling na borstkanker

Annelies Meester

Anette heeft al heel wat achter de rug als ze aanklopt bij de homeopaat. In 2003 wordt, bij toeval tijdens een onderzoek, kanker geconstateerd in haar linkerborst. Een borst besparende operatie is het gevolg.

Het blijkt niet voldoende, de borst zit “helemaal vol” en moet in zijn geheel worden verwijderd. Daarna volgen bestraling en chemokuren.  Ook worden er lymfeklieren verwijderd, waardoor er wat vochtophoping in linkerarm ontstaat. Met name wanneer Anette aan het werk is, ze is caissière, krijgt ze daar meer last, maar het was toen nog redelijk te doen, zei ze. Dan in maart 2007 volgt een zogenaamde hersteloperatie, waarbij een stuk uit de rug wordt genomen om een borstprothese van te maken. De operatie lukt niet helemaal goed, en er volgen nog meer ingrepen. Deze laatste periode met vele operaties heeft haar de das om gedaan, zegt ze. Het was een teleurstelling dat ze niet het gewenste resultaat hebben gegeven, want nu moet ze er nog meer ondergaan. Ze ziet daar erg tegen op en heeft het voorlopig uitgesteld. Een enorme vermoeidheid, ontstaan sinds de operaties, wil maar niet over gaan en daarnaast is haar arm nu erg dik geworden. De lymfeklieren die verwijderd zijn, kunnen het vocht niet meer afvoeren. Ze kan daardoor minder werken en draagt een elastische kous om de vochtophoping wat tegen te gaan.  Op haar rug zit een groot litteken, waar ze veel last van heeft, het trekt erg, ziet rood en geïrriteerd en doet soms pijn. Ze zou zich fitter willen voelen en gewoon weer aan ‘t werk en met haar leven door willen gaan. De homeopathie leek haar een goede behandeling na borstkanker.

Ziektegeschiedenis in kaart

Om haar goed te behandelen moet er inzicht komen in de ziektegeschiedenis van Anette. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan haar ziekteproces. Deze moeten allemaal in kaart worden gebracht, gewogen worden en afzonderlijk behandeld. Het is duidelijk dat de vele ingrepen en behandelingen de energiehuishouding van Anette  flink onderuit hebben gehaald. Er zijn daarvoor specifieke medicijnen om dit probleem te behandelen. Daarmee zal haar energie en herstelvermogen weer toenemen. De andere gevolgen van de operaties vragen ook om behandeling. Om het gezwollen armgebied en de rug  te ondersteunen zijn er de zogenaamde celzouten, die de elastische weefsels in het bindweefsel en huid in betere conditie brengen en versterken. De pijn en het trekkende gevoel van het litteken zullen snel opknappen met calendula zalf, wat enorm verzachtend en heilzaam op littekenweefsel werkt.

Emotionele dieptepunten

In Anette’s levensgeschiedenis zijn nogal wat emotionele dieptepunten geweest. Ze is na een moeilijk huwelijk gescheiden en alleen komen te staan met haar 2 zoons. Ze merkt op dat ze tijdens haar stressvolle huwelijk vaak last had van pijn in haar linkerborst en dat het aan de zijkant hard aanvoelde. Het viel haar op dat het na de scheiding weer zachter werd. Ze ziet die moeilijke tijd als een mogelijke oorzaak van haar borstkanker. Het rouwproces heeft tot nu toe eigenlijk nog geen ruimte gekregen. Ze wil er nog steeds niet over praten en gebruikt sinds 2 jaar een antidepressivum. Dit medicijn zorgt ervoor dat de emoties afvlakken. Ik geef Anette een homeopathisch middel om de emotionele pijn draagbaar te maken en ze zodoende een rouwproces aan kan gaan. Ik hoop dat ze minder behoefte gaat krijgen aan het antidepressivum. Na 6 weken zie ik haar terug. Ze vertelt dat ze meer energie heeft. Ze is begonnen haar huis op te knappen, dit wilde ze al heel lang, maar ze had er tot nog toe de fut niet voor. Ze straalt een beetje, als ze vertelt hoe mooi het wordt in haar huis. Een consult later vertelt ze, dat ze weer  haar normale hoeveelheid uren werkt. Haar arm is nog steeds wel gezwollen, maar ze heeft er minder last van. Ze is gaan zwemmen, wat ze erg prettig vindt en ze gaat deze week op vakantie met haar zus, lekker fietsen op de Veluwe. Ze vertelt dat ze de antidepressiva af en toe een paar dagen overslaat. Anette zal nog alle ondersteuning kunnen gebruiken om haar gezondheid verder in de goede richting te brengen en te houden, maar een eerste begin lijkt te zijn gemaakt. Zo kan homeopathie dus ook wat bieden in de behandeling na borstkanker.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester