Borstontsteking

Annelies Meester
Borstvoeding

Er is een landelijke borstvoedingslijn opgericht om kraamvrouwen die problemen hebben met borstvoeding te ondersteunen met homeopathie.

Borstvoeding is ontzettend waardevol voor de gezondheid van de baby, de afweerstoffen in de moedermelk geven de eerste tijd bescherming, zodat het kindje de tijd heeft om zelf een afweersysteem op te bouwen. Bovendien is het geven van de borst belangrijk om de band tussen moeder en kind te ontwikkelen.

Een goed begin is het halve werk, ook in een mensenleven, vandaar dat een team homeopaten dit initiatief heeft opgezet om een goed begin voor moeder en kind zo kansrijk mogelijk te maken. Diverse lactatie-deskundigen van borstvoedingscentra in het land zijn hiervan al op de hoogte en verwijzen jonge moeders die problemen hebben met de borstvoeding door naar deze borstvoedingslijn.

Borstontsteking

Zo kwam een hulpvraag binnen van een kraamvrouw die 6 weken geleden was bevallen van haar zoontje. Ik nam haar verhaal op. De borstvoeding ging aanvankelijk goed, maar na een aantal weken liep de voeding terug en werd de linkerborst rood, hard en pijnlijk. “Ik heb nog niet kunnen genieten van de kraamtijd”, zegt de jonge moeder. Eerst had ik nogal last van bekkeninstabiliteit en kon ik mijn kindje niet optillen. Toen kwam er een flinke griep overheen met braken en diarree. En dan nu de borstontsteking die veel pijn geeft en maakt dat ik mijn zoontje met veel pijn moet voeden. De huisarts had antibiotica gegeven, maar dat gaf nog niet veel verlichting. De baby had een lichte vorm van spruw in het mondje en kreeg een spray van de dokter. Het borstvoedingscentrum adviseerde toen om de homeopathische borstvoedinglijn te raadplegen.

Een “behoorlijke casus” noemen we zoiets, die al begint met klachten van bekkeninstabiliteit aan het einde van de zwangerschap, die toenemen na de bevalling. Vervolgens een verzwakking door een flinke griep en daar weer bovenop de borstontsteking, die in feite voort vloeit uit alle problemen daar aan voorafgaand.

Ik geef de moeder een aantal middelen voor de acute situatie. Ze moet deze een aantal keren per dag gebruiken. De behandeling richt zich op het versterken van de lichaamsfuncties van de moeder en het kalmeren van de borstontsteking. Ik vraag haar na een paar dagen te bellen, het moet immers snel beter gaan in deze ziekte crisis. Na 2 dagen belt ze terug: “het gaat 10x beter”, roept ze blij. “Nog wel wat gevoelig aan een kant, maar ik kan al weer aan beide kanten de borst geven. Ik begin nu eindelijk een beetje te genieten van mijn kraamtijd”.

Ik adviseer haar om naar een klassiek homeopaat bij haar in de omgeving te gaan, want er valt nog veel aan haar gezondheid te verbeteren. Bekkeninstabiliteit duidt op een diepe constitutionele zwakte en kan leiden tot nog ernstigere klachten in de toekomst. Voor nu is er even rust en kunnen moeder en kind samen genieten en groeien.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester