Borstvoeding? Natuurlijk

Borstvoeding en homeopathie
borstvoeding

Al in de zwangerschap van ons eerste kindje was duidelijk dat ik graag borstvoeding wilde geven. Dit was voor mij een vanzelfsprekende en de meest natuurlijke keuze. Borstvoeding is niet alleen gezond, het biedt de baby ook bescherming tegen ziektes en helpt zijn afweersysteem te ontwikkelen. Bovendien zorgt het geven van borstvoeding mede voor een goed contact tussen jou als moeder en je baby. Wat is er heerlijker voor een baby dan dicht tegen zijn moeder aan te liggen en zijn buikje vol te drinken? Ik zelf vond het daarnaast ook de meest praktische keuze: borstvoeding heb je altijd bij je en het is altijd de goede temperatuur.

Nadelen van borstvoeding

Zijn er dan geen nadelen? Je kunt natuurlijk niet zo makkelijk het voeden van de baby aan een ander overlaten en als je gaat werken of andere afspraken buitenshuis hebt, dan zul je melk moeten afkolven. Voor mij wogen deze nadelen toch niet op tegen de voordelen die het geven van borstvoeding biedt. Ik heb onze kinderen met veel plezier gevoed en onze jongste van 5 maanden krijgt nog steeds borstvoeding. Ik vind het altijd weer genieten als ik zie hoe tevreden zo’n klein hoopje mens na een voeding tegen je aanligt! Onze 3 kinderen hebben ook nooit een speen nodig gehad. In het begin wilden ze soms even op mijn pink sabbelen, verder werden ze blijkbaar steeds in hun zuigbehoefte voorzien.

Goed slagen van borstvoeding

Voor het goed slagen van borstvoeding geven heb ik ervaren dat het belangrijk is, dat je zeker bij het eerste kindje goede hulp krijgt of anders desnoods zoekt bij het aanleren ervan. Het kost even tijd om te leren hoe je de baby goed aanlegt en wat een goede drinktechniek is. Voldoende rust nemen zorgt verder voor een sneller herstel van jezelf. Natuurlijk is veel drinken belangrijk en ook het nemen van een goed vitaminen- en mineralenpreparaat ter ondersteuning. Dit kan er voor zorgen dat je je minder snel vermoeid voelt, zeker naarmate je langer borstvoeding geeft.

Candida infectie

Bij mij is het geven van borstvoeding gelukkig grotendeels makkelijk gegaan. Bij 2 kinderen heb ik last gehad van spruw. Dit is een Candida infectie die pijnlijke tepels geeft bij het drinken en die bij de baby een wit beslag, blaasjes en pijn in de mond, parelmoerachtige lippen en luieruitslag kan geven. Onze kinderen hadden alleen een beetje wit beslag in de mond, maar verder geen last. Alleen ikzelf had pijnlijke tepels bij het drinken, de laatste keer zo hevig dat iedere voeding in het begin vreselijk pijn deed. Het is echt belangrijk om hier snel iets aan te doen, want als het eenmaal zo pijnlijk is, dan vergt het heel wat doorzettingsvermogen om toch door te gaan met borstvoeding geven. Regulier wordt er een schimmeldodende crème gegeven. Dit wilde ik niet, want ik wist dat spruw goed homeopathisch te behandelen is. De eerste keer ging het snel beter na inname van het juiste homeopathische middel, de tweede keer was het hardnekkiger en was er een andere potentie van het homeopathische middel nodig. Ook daarna was de pijn binnen twee dagen nagenoeg verdwenen.

Homeopathie biedt hulp

Ook bij andere klachten tijdens de borstvoedingsperiode kan homeopathie goede hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke naweeën, het niet goed op gang komen van de melkproductie, borstontsteking, overmatige vermoeidheid of bijvoorbeeld bij postnatale depressie. Groot voordeel is dat de oorzaak van de klacht wordt aangepakt en er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen die voor jezelf en de baby bezwaarlijk kunnen zijn.

Uit mijn ervaring kan ik het iedereen aanraden om je kindje zelf te voeden. Vanwege de gezondheidsvoordelen raad ik aan het in ieder geval te proberen. Ik wens alle aanstaande moeders en hun baby’s veel geluk en gezondheid en een fijne borstvoedingsperiode!