Dag tegen Pesten

Pesten
Pesten

Bij pesten denk je al snel aan basisschoolkinderen en scholieren. Maar het kan overal voorkomen waar sprake is van groepen of teams, bijvoorbeeld op het werk of in bejaardentehuizen.

Pesten kan gebeuren op een heel directe manier door iemand uit te schelden of te slaan, maar ook meer subtiel door iemand achter de rug om uit te lachen of buiten te sluiten.

Hoe voelt het om slachtoffer te zijn van pesten?

Gepest worden is altijd heel pijnlijk. Een slachtoffer van pesterijen praat er vaak niet met anderen over omdat hij of zij bang is dan nog meer uitgelachen te worden. Als gepeste voel je je daarom vaak onveilig, eenzaam en onbegrepen. Het voelt alsof je in een web gevangen zit waar je niet uit kunt komen. Het komt vaak voor dat een pestslachtoffer denkt dat het pesten zijn of haar eigen schuld is. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet het geval is. Ook kan er bij de gepeste een negatief zelfbeeld ontstaan, omdat hij of zij steeds opnieuw door anderen vervelende eigenschappen krijgt toegedicht.

Wie zijn de pesters en de gepesten?

Mensen die anderen pesten hebben vaak zelf een achtergrond die verklaart waarom ze anderen kleineren. Een pester kan bijvoorbeeld iemand zijn die zelf eerder gepest is en die nu uit zelfbescherming de aandacht op iemand anders vestigt. Of de pestkop is onzeker en voelt zich beter als hij anderen kleineert. Mensen die gepest worden zijn vaak onzeker over zichzelf en hebben meer moeite om zich te verweren. Anderen kunnen vaak niet aan ze zien dat ze ongelukkig zijn door het pesten en op lange termijn kunnen de pesterijen zelfs grote psychische schade aanrichten.

Dit helpt tegen pesten

Het volgende is belangrijk als je zelf iets tegen pesten wilt doen:

  • Ben je zelf slachtoffer, praat er dan over met mensen die je vertrouwt
  • Zie je het gebeuren dat iemand gepest wordt, steun dan het slachtoffer
  • Er zijn bewezen anti-pestmethodes, zoals leerlingbemiddeling op de middelbare school

Dag tegen Pesten

Pesten is een groepsproces dat voor alle betrokkenen – ook voor de pester en de toeschouwers – schadelijk is. Voorlichting over pesten is daarom heel belangrijk en draagt eraan bij dat het minder gebeurt. Jaarlijks wordt de landelijke Dag tegen Pesten gehouden. In het kader van deze dag worden klassen en teams uitgedaagd om oplossingen te bedenken tegen pesten.

Lees hier meer over homeopathie en pesten »

Foto: Pixabay