De eerste Kerst na het verlies van een dierbare

Actueel
Alleen met Kerst

Een lichtjes feest. De donkerste zes weken van het jaar. Familie, delen, warmte, verdriet, eenzaamheid of gewoon wég… Toch is Kerst niet voor iedereen hetzelfde.

Kerstmis was meer dan veertig jaar lang, gewoon kerst. Met natuurlijk die 20 jaren daarvoor als jeugdherinnering aan de verschillende kersten; familie, een beetje traditie, soms langdradig en vermoeiend, soms met enorm veel plezier, met veel kinderen en kleinkinderen, soms een onverwachts goed gesprek, gezellig samen voorbereiden en koken, ooit eens een pyjama dag met sloffen, maar altijd was Kerstmis zoals Kerstmis hoort te zijn.

Kleine baby’s en Kerst had iets magisch. Zeker bij de oudste, dié Kerst van 35 jaar geleden, pas 6 weken jong. Je voelde je toch een beetje Maria gelijk… En dan wordt het weer Kerst. De eerste Kerst na het doormaken van een onverwachts verlies.

  • Er zijn dagen waarop je niet weet of je dagcrème of deo op je snoet smeert.
  • Er zijn dagen waarop je jezelf als een verkreukeld olifantje ’s morgens in bed terugvindt.
  • Er zijn dagen waarop het, zowel binnen als buiten, niet meer licht wordt.
  • Er zijn dagen waarop je bubbel niet groot genoeg kan zijn. Luikjes dicht en prikkelarm.
  • Er waren en zijn nog, écht uit-gum-dagen.

En dan is het bijna die eerste Kerst na het verlies van een dierbare. Het gaat goed komen met die Kerst, want:

  • Héél in de verte meen je dan iets van licht te bespeuren.
  • Heel in de verte plopt de focus weer een beetje op.
  • Héél in de verte wordt de richting weer scherper
  • Heel langzaam gaan je hersenen weer werken.
  • Heel in de verte komt er een sprankje energie terug.

Eigenlijk leken alle afgelopen weken en maanden, wel heel erg veel op Kerst. Dicht bij elkaar, verdriet en steun, dikke knuffels, oneindig veel kaartjes, samen, lichtjes, warmte, een hapje en drankje; kortom een bijzondere lookalike van dé Kerst. Oké nieuwjaar, we gaan er voor!

Verdriet is een incident

Verdriet is een incident in iemand leven. De bij ons aangesloten praktijken kunnen je bijzonder goed helpen met het verdriet te leren hanteren, te verwerken, een plekje te geven. Ook daarin zul je zien dat homeopathie snel en heel goed kan helpen. Verdriet is er, overkomt je en hoort bij het leven, maar het is belangrijk om overeind te blijven en niet ziek te worden, een burn-out of depressie te ontwikkelen of langdurig uit de roulatie te raken. Onze aangesloten praktijken helpen je graag!