De homeopathische begeleiding bij borstkanker

Actueel
borstkanker

Oktober borstkankermaand: begeleiding van vrouwen met borstkanker tijdens de behandelingen in het ziekenhuis door middel van homeopathie.

In mijn praktijk voor homeopathie zie ik terug wat in de hele samenleving in Nederland te zien is: er komen steeds meer vrouwen met borstkanker. De meeste vrouwen starten met een traject in het ziekenhuis: chemotherapie, bestraling, operatie of een combinatie daarvan. Soms nog gevolgd door hormoontherapie. Al deze behandelingen hebben vrijwel bij iedere vrouw grote gevolgen voor hun welzijn. Er is een heel scala aan klachten die door de genoemde behandelingen optreden en het venijn zit hem vaak in de staart. Vol goede moed begin je aan de behandeling en na een tijdje wordt het echt zwaar. Dan kan homeopathie een heel belangrijke en zinnige ondersteuning zijn. Dat is nog niet zo bekend in Nederland en vandaar dit artikel.

Ik geef twee voorbeelden uit mijn eigen praktijk en tenslotte lees je nog hoe er in een groot kankercentrum in Frankrijk (Straatsburg) prachtige resultaten worden behaald met homeopathie tijdens de behandelingen in het ziekenhuis.

Homeopathie tijdens de chemokuur

Ine (niet haar echte naam) komt bij me terwijl ze al gestart is met chemotherapie vanwege borstkanker. Ze krijgt 6 kuren van een week met tussenpauzes en de chemo wordt per infuus ingebracht. Ze heeft er twee gehad, als ze bij mij op consult komt. Waar ze nu al last van krijgt: misselijkheid, enorm opgeblazen gevoel en veel boeren, haar stoelgang is van slag, pijn in haar botten en vermoeidheid. Maar wat haar het meest dwarszit, is de pijn in haar aderen waar het infuus ingebracht is. Haar arm is zo gevoelig geworden, dat zelfs de aanraking van haar lakens pijnlijk is. Hoe moet ze nu verder? Al snel na de start van de homeopathie gaat het veel beter: de aderen herstellen zich sneller en ze voelt zich veel beter. Ze is nauwelijks misselijk en gelukkig gaan haar botten ook minder pijn doen. De grootste verandering is te merken aan haar energie: ze voelt zich veel fitter! Zo kan ze de kuur afmaken. Tijdens de rustweken tussen de kuren heb ik met Ine vooral gewerkt aan haar emotionele welzijn: ze was natuurlijk enorm geschrokken van de diagnose borstkanker en er kwam veel verdriet en boosheid bij haar op. Ook daarbij is het belangrijk om een vrouw te ondersteunen. Na de chemokuren ben ik met Ine een traject gestart om haar gezondheid weer zo optimaal mogelijk te maken, een stevige basis voor de toekomst!

Homeopathie bij bestraling

Annet (niet haar echte naam) heeft de diagnose borstkanker gekregen en is een strijdvaardige vrouw. Ze wil per se geen chemotherapie en heeft nu de mogelijkheid aangepakt om bestraling te doen en daarna hormoontherapie. Ze komt bij mij voor begeleiding tijdens de bestralingen , omdat ze van een vriendin gehoord had, dat dat goed gewerkt had. Op de dagen dat ze bestraling ontvangt, neemt ze dan een aantal keren het homeopathische middel in: al op weg naar het ziekenhuis en ook op de terugweg. En later op de dag nog een paar keer. Daardoor krijgt ze inderdaad in de loop van het bestralingstraject maar weinig last. Haar huid blijft redelijk in conditie en ook bijkomende klachten als moeheid en misselijkheid blijven binnen de perken. Ze is erg tevreden. Na de bestralingen starten we de begeleiding voor tijdens de hormoontherapie.

Ervaringen in een groot kankercentrum

In Frankrijk (Straatsburg) werkt arts-homeopaat Jean Lionel Bagot. Hij behandelt met homeopathie kankerpatiënten die door de reguliere behandelingen bijwerkingen hebben. Jaarlijks behandelt hij 4000 patiënten. Het kankercentrum waar hij werkt is een volledig regulier werkend centrum. Zijn ervaringen zijn enorm motiverend: homeopathie is een waardevolle ondersteuning tijdens de kuren. Patienten hebben veel minder bijwerkingen en herstellen snel. Zijn collega’s waren in het begin wat aarzelend om homeopathie in te laten zetten: ze waren veelal bang voor interactie met hun behandelingen. Bagot moest vooral duidelijk maken dat het werken met homeopathie totaal anders is dan bijvoorbeeld voedingssupplementen toevoegen. Die kunnen inderdaad nadelig interfereren met de reguliere kuren. Door het regelmatige overleg tussen de homeopaat-arts en zijn collega’s zijn veel misverstanden uit de weg geholpen en kunnen duizenden patiënten per jaar de doeltreffende ondersteuning vanuit de homeopathie ontvangen. Een mooi voorbeeld voor Nederland…

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Harmke Kroeze

Kijk voor meer informatie ook op www.homeopathiebijborstkanker.nl