Europese Tourette Dag

Actueel
Tourette dag

Op 7 juni wordt jaarlijks de Europese Tourette Dag gevierd. Dit is een dag die in het leven is geroepen om bewustzijn te vergroten over het syndroom van Gilles de la Tourette, vaak simpelweg Tourette genoemd. Deze neurologische aandoening wordt gekenmerkt door onvrijwillige motorische en vocale tics. Hoewel de medische wetenschap aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het begrijpen en behandelen van Tourette, zoeken steeds meer mensen naar holistische en homeopathische benaderingen als aanvulling op conventionele therapieën.

Tourette Syndroom

Tourette Syndroom (TS) is een complexe neuro psychiatrische aandoening die vaak begint in de kindertijd. De symptomen variëren in ernst, maar omvatten altijd zowel motorische als vocale tics. Motorische tics kunnen variëren van simpele bewegingen zoals knipperen met de ogen tot complexere bewegingen zoals het aanraken van objecten. Vocale tics kunnen geluiden zijn zoals keelschrapen of woorden en zinnen uitroepen.

De exacte oorzaak van TS is nog onbekend, maar men vermoedt dat het een combinatie is van genetische en omgevingsfactoren. Traditionele behandelingen omvatten medicatie en gedragstherapieën, maar deze zijn niet altijd effectief of kunnen bijwerkingen hebben.

Holistische Benadering

Een holistische benadering van Tourette betekent dat de persoon als geheel wordt behandeld, niet alleen de symptomen van de aandoening. Dit omvat fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van welzijn. Hierbij wordt erkend dat elke persoon uniek is en dat de behandeling moet worden aangepast aan hun specifieke behoeften.

Holistische benaderingen kunnen onder andere bestaan uit:

  • Voeding en Dieet: Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde voedingsstoffen invloed kunnen hebben op de ernst van tics. Het vermijden van bepaalde triggers zoals cafeïne en het consumeren van een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan helpen.
  • Beweging en Oefening: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen, wat een belangrijke trigger kan zijn voor tics. Yoga en mindfulness-meditatie zijn bijzonder nuttig gebleken bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van de frequentie van tics.
  • Psychotherapie: Cognitieve gedragstherapie (CBT) en andere vormen van therapie kunnen helpen om de emotionele en psychologische aspecten van het leven met TS te beheren.

Homeopathie en Tourette

Homeopathie is een veilige, duurzame geneeswijze gebaseerd op het principe dat ‘het gelijke met het gelijke kan worden genezen’. Homeopathische remedies zijn bereid uit natuurlijke stoffen en worden individueel aangepast aan de patiënt. Er zijn verschillende homeopathische middelen die bewezen hebben een goede werking op Tourette te hebben. Patiënten ervaren positieve resultaten bij gebruik van homeopathie.

De Europese Tourette Dag biedt een waardevolle gelegenheid om niet alleen bewustzijn te creëren over Tourette Syndroom, maar ook om aandacht te besteden aan de diverse behandelingsopties die beschikbaar zijn. Holistische en homeopathische benaderingen bieden aanvullende wegen voor diegenen die op zoek zijn naar manieren om hun leven met Tourette te verbeteren. Door een open geest te houden en verschillende methoden te verkennen, kunnen patiënten en hun families hun weg vinden naar een gezonder en evenwichtiger leven.

Bent je opzoek naar een homeopaat bij je in de buurt. Je kunt hiervoor de volgende site raadplegen:  www.klassiekehomeopathie.nl