Gepest worden

Actueel
pesten

Een tijdje terug trof me een artikel in de krant. Het was een verhaal over een meisje van 9 jaar met een prachtige afro krullenbos. Deze prachtige bos haar was de reden voor pesterijen in en buiten haar klas. Ze mocht niet meedoen met spelletjes, de andere kinderen noemden haar lelijk, ze had apenoren en pluishaar. Dit alles maakte haar erg verdrietig. Uit school ging ze thuis direct naar boven, ze wilde alleen zijn en er niet steeds over praten met haar moeder en zus.

Zelfvertrouwen is weg

Op school is door de leerkracht veel aandacht aan de pesterij besteed en daarna ging het een tijdje goed. Maar in de loop van de tijd namen de gemene opmerkingen en pesterijen weer toe. Altijd over haar uiterlijk. Ze is verdrietig hierover en van haar zelfvertrouwen is maar weinig meer over. Ook haar moeder en zus lijden onder het gepest worden van hun dochter en zusje.

Schade door pesten

Helaas komt pesten op scholen, ondanks alle pestprotocollen nog veel voor. Kinderen die pesten zitten vaak ook niet goed in hun vel. Er is een reden waarom ze zich ten koste van een ander moeten laten gelden. Voor het slachtoffer van pesterijen kunnen de gevolgen groot zijn en ook tot op latere leeftijd door etteren. Op sommige scholen is er een goede psychische begeleiding voor pesters en gepesten. Bij ernstige psychische schade door pesten kan beroep worden gedaan op een psychotherapeut.

Homeopathie kan helpen

Van belang is dat er zo vroeg mogelijk wordt gehandeld om de schade op latere leeftijd zo beperkt mogelijk te houden. Homeopathie is laagdrempelig en kan hierin een rol spelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om het gepeste kind te ondersteunen bij zijn verdriet, hem weerbaarder te maken en meer zelfvertrouwen te laten krijgen. Het kind zal zich hierdoor sterker gaan voelen en weer beter in zijn vel zitten. Vaak houdt dan ook het pesten op. Maar ook de pester kan baat hebben bij een homeopathische behandeling om zich evenwichtiger te voelen waardoor hij het pesten niet meer nodig heeft voor zijn positieve zelfgevoel. Homeopathie kan ook familieleden ondersteunen in hun verdriet over het pesten van hun kind/broer/zus.