Helft Nederlanders heeft geregeld stress

Nieuws
Stress

Bijna vier van de tien Nederlanders voelen zich meerdere malen per week oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders.

Ook zegt bijna 40 procent van de Nederlanders dat zijn of haar dagen overvol zijn. Hetzelfde percentage heeft ‘s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken.

Ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig over lummelen of niets doen. Op vakantie gaan helpt niet altijd om te ontspannen: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie precies even gestrest als daarvoor.

Vooral conflicten – thuis of op het werk – leveren ons stress op: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Andere stressoren zijn werk of studie, de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties. Lees meer over dit onderzoek »