Hoe ga je om met studiestress?

Actueel
Studiestress

Het is allang geen nieuws meer, de stress onder studenten wordt steeds meer. De cijfers liegen er niet om: Hogeschool Windesheim constateerde eerder dit jaar dat een kwart van haar studenten aan burn-out klachten lijdt. Hoe kan dit en zijn hier oplossingen voor? In dit artikel bespreken we hoe je stress kunt bestrijden door je te wenden tot de klassieke homeopathie.

Prestatiedruk en geld

De toenemende stress bij studenten is het gevolg van een combinatie van twee factoren. Ten eerste heerst er op de hogescholen, universiteiten en het middelbaar beroepsonderwijs een ontzettend grote druk om te presteren. Zesjes zijn niet genoeg. Je hebt goede cijfers nodig om in aanmerking te komen voor een traineeship of startersfunctie. Om op te vallen tussen werkgevers wordt het als normaal gevonden om meerdere masters te volgen en soms wordt er zelfs van je verwacht dat je een honoursprogramma hebt gedaan. Alsof het niks is. Daarnaast moet je stage lopen of een minorprogramma in het buitenland. De stress om te presteren was nog nooit zo groot. Daarnaast zijn er nog de financiële problemen waar studenten vaak tegenaan lopen. Want wie betaalt je huur, je studieboeken en je collegegeld? Door druk die studenten krijgen vanuit de studie wordt het moeilijk om veel te werken en zo zelf je geld te verdienen. Je ouders betalen misschien wel iets mee en het DUO doet niet heel erg moeilijk over lenen. Echter, bijbaantjes zijn wel een must om ook het einde van de maand nog boodschappen te kunnen doen. De combinatie van de financiën én de druk om goed te presteren zorgt bij veel studenten voor een hele hoop onrust.

Huisarts

Voor langdurige stress ben je waarschijnlijk geneigd om eerst langs de huisarts te gaan. Deze zal je waarschijnlijk kalmerende middelen voorschrijven. Niet verkeerd, maar denk ook eens aan andere effectieve middelen die uitgaan van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Wellicht ben je al bekend met homeopathische middelen voor de stress bij een belangrijk tentamen. Dit is voor dergelijke stressvolle momenten zeer effectief, maar voor langdurige stress moeten er andere middelen in worden gezet.

Natuurlijke anti-stress behandeling

Voel jij ook dat je op het randje van een burn-out zit? Of merk je dat je simpelweg wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Denk dan eens aan een homeopathische behandeling tegen stress. Een kundige homeopaat zal in overleg met jou de situatie uitgebreid in kaart brengen alvorens homeopathische middelen worden voorgeschreven. Ieder persoon is immers anders en voor iedereen zal een anti-stressbehandeling iets anders inhouden. Houd er rekening mee dat de positieve effecten van de behandelingen misschien iets langer duren dan reguliere medicijnen. Dit betekent echter niet dat de middelen minder goed werken. Integendeel, reguliere medicijnen tegen stress hebben vaak negatieve bijwerkingen. Bij homeopathie zijn bijwerkingen uitgesloten. Bovendien spreken de middelen het zelf genezend vermogen van het lichaam aan. Alleen maar voordelen dus. Let echter goed op of deze behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering. Of, misschien nog handiger, kies ervoor om in december niet meteen de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten. Kies voor een zorgverzekering die homeopathische behandelingen vergoedt. Dat scheelt je dan weer stress en uiteindelijk geld.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise