Hoge bloeddruk complexer dan gedacht

Hart- en vaten
Hoge bloeddruk

Een groot deel van de hogebloeddrukpatiënten krijgt niet de juiste behandeling. Artsen pakken de kwaal nu steeds op dezelfde manier aan: een bepaald soort medicijnen en het advies gezonder te leven. Die aanpak werkt niet in alle gevallen.

Nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Nature Genetics, toont aan dat er vele vormen van hoge bloeddruk zijn, die elk een andere aanpak vereisen. Een hoge bloeddruk wordt veel vaker veroorzaakt door erfelijke factoren dan tot nu toe bekend was. Internationale onderzoekers hebben 31 nieuwe genetische varianten ontdekt die hoge bloeddruk veroorzaken en die moeten allemaal op een specifieke manier behandeld worden. Ze onderzochten 347.000 gezonde en zieke mensen.

“Het allerbelangrijkste van onze genvondsten is dat we hebben ontdekt dat hoge bloeddruk niet een enkele aandoening is die je met een soort pil kunt behandelen”, zegt de Utrechtse hoogleraar cardiovasculaire genetica Asselbergs in De Telegraaf.

Volgens Asselbergs moet hoge bloeddruk uiteindelijk worden aangepakt met combinatietherapieën, net als kanker. Lees hier meer over homeopathie en een hoge bloeddruk »

Bron: Telegraaf / NOS