Homeopathie bij een hoge bloeddruk

Hart- en vaten
Hoge bloeddruk

Hart- en vaatziekten hebben de laatste decennia de gezondheid van mensen meer en meer bedreigd. Sinds 2003 slechts voorbijgestreefd door kanker als volksziekte nummer één. Zoals bij de behandeling van veel ziektevormen ligt de grootste kracht in de preventie, het voorkomen van dit soort ernstiger klachten.

Vanuit het standpunt: ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Het is van groot belang om zicht te krijgen wat de risico’s zijn in het ontwikkelen van hart en vaatziekten bij de individuele patiënt en wat er preventief gedaan kan worden. De volgende vraag is hierbij van belang: Wanneer bestaat er een vergroot risico op hart en vaatziekten?

 • Als er sprake is van een zware familiare belasting en er veel mensen in de familie overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten;
 • Wanneer de patiënt zelf al eerder problemen heeft gehad met hart en/of vaten;
 • Wanneer er sprake is van een chronisch verhoogde bloeddruk;
 • En wanneer er sprake is van een verhoogd of hoge cholesterolspiegels in het bloed, waarbij rekening gehouden dient te worden naar de diverse waarden: Cholesterol, LDL, HDL en Ratio.

Heb je meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan neemt het risico op hart- en vaatziekten voor jou toe!

De aanleg

Aan de aanleg voor een bepaalde ziekte kan vanuit de reguliere geneeskunde niets gedaan worden. Voor de behandeling van de erfelijke aanleg is een adequate homeopathische behandeling aangewezen. De homeopaat zal gebruik maken van specifieke geneesmiddelen om deze aanleg voor ziekten zoveel als mogelijk is te neutraliseren.

De hartpatiënt

De behandeling van de hartpatiënt is een bijzondere aangelegenheid, zeker dan wanneer de patiënt al bekend is met acute of chronische hartziekten en het stadium van mogelijke preventie al overschreden is. Als vanzelfsprekend gebruikt de patiënt dan meestal reguliere medicatie al dan niet door cardioloog of huisarts voorgeschreven. Naast de chronische ziekte die de hartziekte als gevolg heeft,  hebben patiënt (en eventueel homeopaat) dan vaak te maken met een mogelijke geneesmiddelziekte, ook wel iatrogene ziekte genoemd. Klachten die de patiënt ervaart kunnen in dat geval horen bij de natuurlijk ziekte of ook als bijwerking veroorzaakt worden door de gebruikte reguliere geneesmiddelen.

Homeopathie en een hoge bloeddruk

Wanneer er sprake is van hoge bloeddruk kan deze ook op basis van erfelijkheid en dus aanleg zich hebben ontwikkeld. De oorzaak kan in dat geval, omdat de familiaire belasting een rol speelt, alleen door een homeopaat behandeld  worden. De organen die primair betrokken zijn bij het ontstaan van hoge bloeddruk zijn het hart en de nieren. Het hart veroorzaakt de druk in de bloedvaten en de nieren reguleren deze op hun beurt weer. In het geval van hoge bloeddruk is de onderlinge samenwerking tussen deze twee organen verstoord.

Over het algemeen laat zich de samenwerking tussen deze twee organen relatief snel corrigeren waardoor de afwijkingen in de bloeddruk zich door natuurlijke middelen vaak al binnen een aantal weken laat terugbrengen tot normale waarden. De gebruikte natuurlijke middelen optimaliseren en herstellen het gezonde functioneren van het hart en de nieren als gevolg waarvan de bloeddruk zich aan deze gezondere situatie aanpast.

Wanneer je last hebt van hart- en vaatlijden of van een verhoogde of hoge bloeddruk gaat u dan vooral niet op eigen houtje met de door de cardioloog of huisarts voorgeschreven middelen aan het afbouwen. Je kunt de hieronder genoemde natuurlijke preparaten zonder risico tijdelijk naast de reguliere medicatie gebruiken. Ze hebben geen bijwerkingen en zijn volkomen veilig wanneer je je aan de aangegeven doseringen houdt. Zodra de bloeddruk dan daalt kun je in overleg met de huisarts of specialist onder controle de reguliere medicatie gaan afbouwen.

Hoge bloeddruk natuurlijk bestrijden

Natuurlijke middelen die zeer effectief zijn gebleken voor het optimaliseren van de hart en nierfunctie en zo op korte termijn de bloeddruk kunnen normaliseren zijn:

Hart: Crateagus oxyacantha (tweestijlige meidoorn)
Dit natuurlijke middel voor het herstellen van de hartfunctie werkt hartspierversterkend en bloeddrukverlagend. Je kunt hiervan de oertinctuur bestellen en hiervan 3x per dag 15 druppels voor de maaltijd op een lepel water innemen. Dit zal je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen.

Nieren: Solidago virgaurea (guldenroede)
De guldenroede werkt krachtig op de nier en verbetert haar functie. Samen met Crataegus vormt ze een krachtig wapen in het herstellen van de gezonde hart en nierfunctie. Het gevolg van deze verbeterde samenwerking is zoals al is aangegeven, een normale bloeddruk.  Ook van de Solidago oertinctuur kun je als dosering 3x daags 15 druppels aanhouden. In te nemen op een lepel water en dan na de maaltijd.

Mocht er na verloop van dagen sprake zijn van een lichte duizeligheid die vooral bij opstaan van bed of stoel of na bukken optreedt dan is de kans groot dat jouw bloeddruk te laag wordt. Het is dan raadzaam dit bij uw huisarts of specialist laten controleren.

In het voorkomen van hart- en vaatziekten speelt de vetstofwisseling naar men aanneemt een belangrijke rol. De huisarts zal vaak al uit routine de cholesterolspiegel willen bepalen. Wanneer je lijdt aan hartklachten of problemen hebt met je bloedvaten worden met zekere regelmaat de cholesterolwaarden bepaald. De cholesterolspiegels kunnen op een natuurlijke manier worden genormaliseerd door:

 • Een aangepast koolhydraatbeperkt dieet. Koolhydraten blijken een grote invloed te hebben op de cholesterolspiegels in het bloed.
 • Voedingsproducten te gebruiken die rijk zijn aan met name meervoudig onverzadigde vetzuren, in het bijzonder omega-3

De volgende producten kunnen het dalen van de cholesterolspiegels ondersteunen.

 • Lijnzaadolie
  Twee eetlepels lijnzaadolie in het zogenaamde Budwigpapje als ontbijt te   gebruiken.
 • Astaxanthine als natuurlijk voedingsupplement heeft een gunstig effect op hart en vaatziekten. De dagelijkse hoeveelheid kan bepaald worden op basis van het effect. En goede startdosering in het geval van hoog cholesterol is 12 mg.

Bovengenoemde voedingssupplementen kunnen veilig naast de reguliere medicatie gebruikt worden. Bij dalende cholesterolwaarden kan dan de reguliere medicatie aangepast worden en kunnen bijwerkingen mogelijk opgelost of voorkomen worden. Voor de aanpassing van de reguliere medicatie je de behandelend specialist of huisarts te raadplegen.  De grootste kracht van de homeopathie ligt in de preventie door:

 • De erfelijke aanleg te neutraliseren;
 • De lichamelijke gesteldheid te bevorderen;
 • Spanningen die zich in het leven voordoen te helpen neutraliseren;
 • Het normale gezonde functioneren van de lichaamsorganen te bevorderen.

Eenmaal ziek helpt een homeopathische behandeling door het natuurlijke herstelvermogen te prikkelen tot zelfgenezing van het lichaam. Uiteindelijk is iedere genezing afhankelijk van dit natuurlijk zelfgenezende vermogen dat in iedere mens ingeboren aanwezig is. De homeopathisch behandeling dient zich volgens een duidelijke methodiek te voltrekken. Wil je een keer een afspraak maken met een homeopaat? Bekijk dan hier welke homeopaat bij jou in de buurt zit »