Homeopathie bij dyslexie

Blog
dyslexie

Bij dyslexie moet je waarschijnlijk niet meteen aan homeopathie denken als therapie. Maar toch kan homeopathie voor dyslexie hele mooie resultaten geven.

De laatste jaren is het aantal patiënten die bij een homeopathische praktijk komen sterk toegenomen. Het merendeel zijn jongens. En meestal is de hulpvraag niet eens de dyslexie maar de gevolgen die dyslexie kan hebben op een kind.

Spanningen

Zo zie je vaak dat kinderen kampen met faalangst, lage eigenwaarde en frustratie wat ook tot probleemgedrag in de klas kan leiden. Ook binnen het gezin kan een leerstoornis vaak de nodige spanningen geven bij de ouders. Gevoelens van onmacht, boosheid en zorgen over de toekomst spelen vaak een rol.

Daarnaast kan onbegrip en onwetendheid uit de omgeving het negatieve zelfbeeld nog meer versterken bij een kind. Deze problemen zijn meestal een reden waarom ouders hulp van een homeopaat zoeken. En waarbij een homeopaat uiteraard goed kan helpen. Maar een homeopaat zou een homeopaat niet zijn als die niet op zoek gaat naar de oorzaak van de problemen.

Faalangst

Zo kwam de 10-jarige Benjamin ook in mijn praktijk. Ik had vooraf een telefonisch gesprek met de moeder gehad waarin ze aangaf dat haar zoon de sfeer in huis domineerde met zijn frustraties. Dat hij geregeld kinderen sloeg op school en dat zijn schoolprestaties niet overeenkwamen met het beeld dat zij van haar zoon had. Dat hij ook last had van faalangst. Hij klaagde ook vaak over buikpijn en dat hij niet naar school kon gaan daardoor.

Onbegrepen

Ik zag meteen aan Benjamin dat hij vaker gesprekken met therapeuten heeft gehad en dat hij er weinig zin in had. Wij hebben een heel leuk gesprek gehad waarin zijn creatieve brein meteen opviel bij mij. Hij vertelde over zijn interesses en dat hij heel vroeg opstond in het weekend om slakken te vangen. Dat was een hobby van hem. Hij vertelde ook vol passie over de kunstzinnige projecten die hij had zoals maquettes maken. Ik was erg onder de indruk. We hebben ook over school gesproken. Hij vertelde dat hij in groep 6 zat en in groep 4 was blijven zitten. Dat hij het niet leuk vond om naar school te gaan. Hij wilde liever thuis in zijn eentje knutselen. Ik vroeg of hij een tekening wilde maken over hoe hij zich op school voelde. Ik heb die tijd gebruikt om algemene vragen te stellen aan de ouders. Zoals conceptie, zwangerschap en bevalling. Zijn ontwikkeling als kind. Welke ziektes hij heeft doorgemaakt en wat voor medicatie daarvoor gebruikt is. Ook heb ik erfelijke factoren uitgevraagd. Ik ben geen tekenexpert maar ik kon uit de tekening zien, dan hij zich alleen voelde op school. Niet begrepen.

Alle componenten in kaart brengen

De homeopaat brengt alle mogelijke componenten in kaart en schrijft hierop voor met als doel het zelf genezend vermogen te kunnen ondersteunen om de balans te herstellen. De nadruk van de behandeling lag in dit geval in een steuntje in de rug wat betreft vertrouwen en eigenwaarde om zodoende zijn ontwikkeling verder te helpen.

Na drie behandelingen kon de moeder mij vertellen dat Benjamin van AVI E3 leesniveau naar AVI E5 leesniveau was gegaan. Maar belangrijker dat het hem heel goed had gedaan wat betreft zelfvertrouwen. De buikpijnklachten had hij ook niet meer. De sfeer in huis was ook gezelliger geworden. En als klap op de vuurpijl vertelde Benjamin mij trots dat hij bij zijn boekbespreking een stukje hardop had voorgelezen.