Hooikoorts en homeopathie

Homeopathie in de lente

Hooikoorts hoort in de homeopathie en de ziekteclassificatie tot de acute ziekten maar ook de constitutie en de erfelijkheid zijn er nauw bij betrokken.

 • Acute ziekten zijn oplevingen van latente constitutionele aandoeningen.
 • Je constitutie is hoe je bent en bent geworden door wat je hebt meegemaakt en beleefd in je leven. En wat je hebt meegekregen van uit de erfelijkheid.
 • Erfelijkheid is dus altijd belangrijk in de homeopathische behandeling.

Ziekten en dus ook hooikoorts laat zich zien door middel van symptomen.

Wat is hooikoorts?

Het lichaam heeft een afweersysteem om lichaamsvreemde stoffen op te ruimen en om te voorkomen dat je er ziek van wordt. Als niet schadelijke stoffen toch een reactie oproepen waar je last van krijgt of ziek van wordt noemen we dat een allergie. Je afweersysteem schiet te kort. Hooikoorts is ook een allergie. Hooikoorts is een seizoensgebonden allergische reactie op pollen, grassen, bomen, bloesem en laat zich meestal in het voorjaar zien. Het is een overgevoeligheid voor deze stoffen die in de natuur voorkomen. Je hoeft niet allergisch te zijn voor al deze stoffen. De een heeft meer last van grassen, de ander van bomen. Er zijn ook mensen die alleen last hebben van berken of alleen van beuken. De klachten zijn afhankelijk van de bloeitijd van de betreffende boom of plant waar jij allergisch voor bent. Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts.

HooikoortsSymptomen van hooikoorts

 • Niesbuien
 • Loopneus
 • Tranende ogen
 • Brandende ogen
 • Benauwdheid, bij astmatische aanleg

Reguliere behandeling van hooikoorts

Een arts zal bij hooikoorts voorschrijven: Antihistaminica (Anti = tegen, Histamine = een lichaamseigen stof die gevormd wordt bij allergische reacties) Ze blokkeren het vrijkomen van de histamine. Werken dus tegen een gezonde reactie van het lichaam. Bijwerkingen van anti histaminica zijn sufheid, droge mond en constipatie. Desensibilisatie kuur, is het afweersysteem minder gevoelig maken voor bepaalde stoffen door het steeds in kleine beetjes toe te dienen.

Hooikoorts en verkoudheid

Veel mensen verwarren hooikoorts met verkoudheid, beide zijn ontstekingen van het slijmvlies maar:

 • Hooikoorts duurt langer, verkoudheid vaak een week.
 • Verkoudheid is niet seizoensgebonden.
 • Bij verkoudheid heb je vaak geen jeuk en kriebelingen in de neus
 • Bij verkoudheid kun je ook niezen maar bij hooikoorts heb je langer durende niesbuien.
 • Bij hooikoorts is de afscheiding uit de neus waterig en bij verkoudheid is het in het begin waterig en later groen/geel.
 • Chronische complicaties van hooikoorts kunnen zijn bijholteontstekingen en poliepen.

Grenzen en hooikoorts

Miljoenen mensen in Nederland en een gedeelte heeft hooikoortsklachten. Het is jou reactie op stoffen uit de natuur, het heeft met jou afweersysteem te maken. Je afweersysteem schiet tekort. Je laat de stoffen uit de bloeiende bomen en planten te veel binnenkomen, ze gaan als het ware over je grens heen, je kunt het niet afweren. En je reageert daarop met logische klachten als niezen, tranende ogen en loopneuzen. Dit is een gezonde reactie van je lichaam. Maar niet prettig. Vaak zie je hooikoorts dan ook bij mensen die zorgzaam, zorgend, meelevend, gevoelig zijn. Mensen die het moeilijk vinden om NEE te zeggen. Dat heeft ook te maken met het bewaken van je eigen grens, je afweren, voor jezelf zorgen.

Homeopathie en hooikoorts

In de homeopathie geef je de patiënt een middel op basis van gelijksoortigheid. Dat wil zeggen dat zo’n middel gegeven aan een gezond persoon bepaalde symptomen laat zien. Een zieke die, die zelfde symptomen laat zien kun je dat middel geven en zal er door genezen. Bijvoorbeeld als je een ui snijdt krijg je meestal tranende ogen. Een hooikoortspatiënt die veel last heeft van tranende ogen zal baat hebben van een homeopathisch geneesmiddel gemaakt van ui. Bij een afspraak met een hooikoorts patiënt wordt er gekeken naar de:

 • Acute situatie Welke acute symptomen laat de patiënt zien, tranende ogen of toch meer niesbuien en loopneus? Of brandende ontstoken ogen? Hoe is het humeur tijdens de klachten? Sinds wanneer heb je de klachten? Hier wordt het zo gelijksoortige middel op voorgeschreven.
 • Erfelijkheid Belangrijk is ook om te weten wat er in de erfelijkheid zit. Welke ziekten en aandoeningen hebben ouders, grootouders, broers, zussen en welke hebben ze in het verleden gehad? Hierop wordt een middel voorgeschreven om de erfelijke belasting te neutraliseren en de acute middelen beter te laten werken.
 • Constitutie [= hoe men is] Als de acute fase voorbij is, is het belangrijk voor de patiënt om toch door te gaan met de behandeling. Om voor te kunnen schrijven op hoe de patiënt is, om zijn algehele weerbaarheid te vergroten. Juist de behandeling op de constitutie moet er voor zorgen dat de patiënt volgend jaar gevrijwaard blijft van hooikoorts.

Meer weten over homeopathie en hooikoorts? Maak dan een afspraak met een klassiek homeopaat bij jou in de buurt. Dit artikel is geschreven door Mieke Hilhorst.

Lees ook: