Huilogen in het voorjaar

Aartje van de Haar
Hooikoorts

Heel Nederland geniet van de zon en zit na het werk op een terrasje, tuin of balkon, maar helaas, jij loopt met een donkere zonnebril op om nog enigszins te kunnen functioneren. Herken je dit? Hoogst waarschijnlijk heb je last van ‘hooikoorts’.

Is het schitterend weer, zit je daar met rode, jeukende, dikke ogen, alsof je je ogen uit je hoofd gehuild hebt! Met make-up valt er ook niets meer te redden, want de traanogen en het niezen wisselen elkaar af. En laten we eerlijk zijn, van doorgelopen oogmake-up wordt ook niemand vrolijk.

Hooikoorts, traanogen, niezen, waterneus, wanneer het (vroege) voorjaar zich aandient kan dit voor een aantal mensen een vervelende periode zijn. Het duurt soms voort tot ver in de zomer. Wanneer het bloeien van bomen en grassen weer minder wordt, verdwijnen de klachten ook weer. Antihistaminica geeft soms verlichting maar het is een terugkerend fenomeen.

Wat is dat hooikoorts?

Deze, op zichzelf onschuldige aandoening, is een verzamelnaam voor overgevoeligheid (allergie) voor het stuifmeel van bomen, bloemen en bloeiende grassen, die juist met mooi weer tot uitbarsting komt. Vreemd eigenlijk want al deze planten maken deel uit van de normale omgeving waarin wij mensen leven maar toch heeft een aantal van ons hier vreselijk veel hinder van. Kortom: je reageert overgevoelig op prikkels, in dit geval stuifmeel, uit de buitenwereld.
Deze overgevoeligheid uit zich o.a. in:

  • Niezen
  • Waterige neus, waterige ogen
  • Jeuk in ogen, neus, gehemelte
  • Moe
  • Het verergert bij zonnig weer en verbetert vaak in de avond als de zon onder is.

Wat kan een klassiek homeopaat doen bij hooikoorts?

Een klassiek homeopaat RH die werkt volgens de ziekteclassificatie zal beginnen met de vraag ‘wanneer zijn de klachten ontstaan?’. En ‘wat zijn de klachten precies?’. De één heeft vreselijk jeukende ogen, de ander een kriebelend gehemelte, of niest zoveel dat zij wel met de zakdoek in de hand kan blijven zitten. Weer een ander heeft constant tranende ogen en is vreselijk moe. Sommige mensen hebben meerdere klachten te gelijk. Zo zijn er een heel scala aan symptomen die, ook in hevigheid, voor iedereen een beetje anders zijn.

Vaak zie je dat er in de familie al een aanleg voor dergelijke klachten aanwezig is. Dat betekent ook, dat er bij de persoon die deze klachten ontwikkelt, een bepaalde aanleg aanwezig is die juist met het prachtige voorjaarsweer naar voren komt. Door al deze factoren zullen de homeopathische middelen altijd op de individuele persoon afgestemd zijn.

Wanneer de klachten hevig zijn, worden eerst een of meerdere homeopathische middelen voorgeschreven om ‘rust te brengen’. Daarna als de hooikoortsperiode achter de rug is zal de klassiek homeopaat de aanleg die iemand heeft gaan behandelen. Hiermee wordt geprobeerd te voorkomen dat er volgend jaar weer zo’n heftige reactie plaats vindt. Het heeft vaak even tijd nodig, maar in veel gevallen zullen de hooikoortsklachten flink verminderen of zelfs verdwijnen. Uiteindelijk kun je dan heerlijk genieten van de zon! Lees hier meer over de homeopathische behandeling van hooikoorts »

 

Vind hier een klassiek homeopaat bij jou in de buurt »

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Aartje van der Haar.
Meer lezen van deze auteur »