Vraag: Is Staphisagria hetzelfde als Ridderspoor?

Vragen
Staphisagria

Is Staphisagria hetzelfde als Ridderspoor en helpt dit middel bij tandpijn?

Antwoord:

Staphisagria is een plantaardig middel afkomstig van de plant Delphinium staphisagria (Scherpe ridderspoor). De oude Grieken en Romeinen hadden de geneeskrachtige werking van de plant al ontdekt en gebruikten het van deze plant afkomstige Staverzaad tegen luizen en wormen, jeuk en schurft, als braakmiddel, mondspoelwater en tegen kiespijn en zenuwpijn. Het inwendig gebruik van dit geneesmiddel was in vroeger tijden een hachelijke zaak vanwege de enorme giftigheid van de plant. Daarom werd het voornamelijk uitwendig toegepast. In het Middellandse Zeegebied is Staverzaad vroeger ook nog als lokaas gebruikt voor het bedwelmen van vissen. Een pittig plantje…

In de homeopathie wordt dit middel onder andere ingezet bij tandpijn maar ook bij bijvoorbeeld blaasontsteking, huid- en gewrichtsklachten en bij mentaal/emotionele klachten. Een middel met een brede werking dus!

Andersom is het zo dat er meer homeopathische middelen zijn die helpen bij tandpijn/gebitsproblematiek. Er spelen diverse factoren een rol bij het bepalen van het juiste middel, zoals de manier waarop de klacht zich uit, de ontstaansgeschiedenis van de klacht, welke zaken de klacht verlichten (zoals warmte of kou, druk, rust, afleiding etc.) of juist verergeren. Het is daarom raadzaam een klassiek homeopaat te raadplegen zodat het juiste middel voorgeschreven wordt.

Heb je zelf een vraag en wil je advies van onze deskundigen? Stel je vraag dan hier »