Kanttekeningen bij het Corona vaccin

Coronavirus
Corona distance

Afgelopen week verzuchtte een kennis dat ze blij zou zijn als er een vaccin kwam voor Corona. Dat is ook het geluid dat je veelvuldig in de verschillende media tegenkomt.

Dat daarnaast ook kritische kanttekeningen worden gezet bij zo’n vaccin wordt ook steeds meer duidelijk. Zeker, en gelukkig ook vanuit de artsen worden vraagtekens benoemd.

Vragen zonder antwoorden nog, maar belangrijk om bij stil te staan.

  • Is een vaccin altijd de juiste oplossing?
  • Is een vaccin veilig als het zo snel ontwikkeld moet worden?
  • Welke werking en bijwerkingen zal het hebben? De normale testfase krijgt namelijk geen kans in dit geval…
  • Wat gebeurt er met virussen (en bacteriën) als we ze gaan onderdrukken?
  • Gaat het virus zich muteren? Vaak wordt het daarna meer ongrijpbaar om te behandelen…
  • Houden we een keuze? Vaccineren onder dwang of mogen we ‘gewoon’ onze weerstand optimaliseren?

‘Jij bent zeker tegen vaccineren?’ opperde deze kennis.
‘Euhmmm… Nou, dat zou ik wel willen nuanceren..’ En ik stak van wal.

‘Je ziet dat er een bepaalde groep mensen is die niet gevoelig is voor het virus, ze raken misschien wel besmet maar na wat lichte symptomen, of misschien helemaal geen symptomen, leeft deze groep gewoon door zonder ziek te worden. Ze bouwen wel antistoffen (weerstand) op, dus dat is mooi meegenomen. Dan is er een groep mensen die wel ziek wordt na besmetting met het virus. Deze groep is soms zo’n week of 2-6 (soms) echt niet lekker, koortsig, benauwd en echt grieperig. Na deze periode van ziek zijn, hervatten ze hun leven, hun werk en gaan ze ook mét opgebouwde antistoffen, weerstand tégen het Coronavirus, weer verder. Energie level weer gestegen naar normaal, zoals ze het kennen van zichzelf.

En dan is er de risicogroep. Deze mensen hebben vaak al één of meerdere chronische ziekte, moeten meestal hiervoor al veel medicijnen slikken en hun vitaliteit is veel zwakker dan iemand die niet chronisch ziek is en derhalve ook geen medicijnen slikt. Deze groep mensen moeten eigenlijk absoluut geen Corona besmetting opdoen. Deze mensen komen dan ook door de besmetting met Corona en de vanuit onderliggende problematiek een onvermogen om het virus te tackelen, terecht op de IC’s. Heftig dus!

Vaccineren lijkt dan een oplossing, maar daar kun je nog wel kritische overwegingen bij hebben. Want voor de eerste groep heb je eigenlijk geen vaccin nodig. Tegelijkertijd zal deze groep van een vaccin het minste last hebben, gelijk aan de besmetting met het virus. Voor de tweede groep heb je eigenlijk ook geen vaccin nodig, immers ook zij hebben al antistoffen opgedaan en daarmee hun weerstand tegen het virus geoptimaliseerd.

Krijgt deze groep het vaccin, dan zullen ze er wel even beroerd van zijn, de traagheid in hun ziekzijn en herstel, vind je dan ook vaak terug in de reactie op een vaccin. Enfin, een maandje slecht en dan zullen ze er weer zijn. Dit zie je ook bij mensen die de griepprik nemen en eigenlijk de hele winter een beetje ‘sloerig’ zijn. Ondefinieerbaar, wat minder goed in orde, wat zere en vermoeide spieren en de hele winter wat snotterig…

Echter, voor de derde groep houd ik m’n hart vast. Immers, deze groep is gevoelig voor het virus, komt op de IC terecht en heeft dan hopelijk antistoffen gemaakt. En binnen die derde groep vinden we nog veel mensen die door quarantaine (nog) niet besmet zijn geraakt, maar wanneer dat zou gebeuren ook het risico lopen op een flink ziekte crisis.

Wat zou er gebeuren als we juist dié groep gaan inenten met de hoop en verwachting dat ze dan beschermd gaan zijn. Ja, dát is maar de vraag. Misschien is deze groep juist wel zó gevoelig voor het vaccin, dat deze hen ook op de IC doet belanden. Dit is vanuit beide opzichten de meest kwetsbare groep… ’

‘Ja’, zei deze kennis, ‘zo heb ik het nog niet bekeken. Wel logisch als je dat zo uitlegt…’

En zo kun je het voor of tegen zijn voor een vaccin nuanceren en er ook je éigen bewuste afwegingen in maken. Steeds meer komen de berichten dat we onze weerstand moeten verbeteren en dat dit de beste oplossing is tegen welk virus, welke bacterie of welke chronische ziekte dan ook.

Leefstijl, vitamine C en D, bewegen, goed slapen en zo min mogelijk stress helpen zeker al voor meer dan de helft mee om je vitaliteit te bevorderen en je afweersysteem naar een hoger level te tillen. Zo hoog, dat elk virus daar niet meer bij kan komen…

Ondersteuning in dit proces? Bij al onze aangesloten praktijken ben je welkom!

Samen kunnen we immers veel meer dan alleen…