Komt een man bij de homeopaat…

Hart- en vaten
Hoge bloeddruk

Wanneer je mensen terug ziet na een eerste consult is het altijd even spannend. Heeft iemand wat gemerkt van de voorgeschreven middelen, zijn de klachten verbeterd of juist niet?

Vanochtend had ik zo’n vervolgconsult. Na ruim een maand zag ik een gepensioneerde man met een te hoge bloeddruk terug. Daarbij was er een vanuit de nek opstijgende pijn in het achterhoofd die soms de halve dag kon aanhouden. Uiterst vervelend en vaak een reden voor onrust en onzekerheid.

Het is soms onvoorstelbaar hoe de homeopathische middelen hun werk doen. En zo snel, zonder bijwerkingen. Je ziet mensen verbeteren zonder dat je je hoeft af te vragen welke prijs – uitgedrukt in gezondheid – daarvoor betaald is. In dit geval is de bovendruk substantieel gedaald. De onderdruk is mee gedaald en de bloeddruk wordt steeds stabieler. Er is op verschillende momenten op de dag structureel gemeten. De pieken zijn weg, het beeld is minder grillig over de gehele dag heen. De hoofdpijn verdwenen. De bloeddruk is aan het normaliseren, er is weer balans.

In de behandeling van hart- en vaatziekten is het belangrijk te weten waar de klachten vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan. Is er een familiaire belasting, zijn er duidelijk aanwijzingen in de leefstijl, is het chronisch of juist tijdelijk van aard, speelt er (nog) een chronische ziekte op de achtergrond of zijn de klachten het gevolg van andere geneesmiddelen? Tijdens een homeopathisch consult komt dit uitgebreid aan bod.

Preventie van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn samen met kanker zo ongeveer de belangrijkste doodsoorzaak. In de reguliere behandeling wordt actief in het afweersysteem ingegrepen, waardoor bv. de bloeddruk daalt. Je krijgt er dan eigenlijk op termijn een ziekte bij. De oorzaak blijft namelijk onberoerd en de medicijnen zijn belastend, hebben bijwerkingen. Homeopathie speelt een nadrukkelijke en preventieve rol in de behandeling van deze ziekten. Behandel je de oorzaak en stimuleer je juist re-actief de afweer, dan is dat structurele winst voor je gezondheid. Een gezond afweersysteem zorgt voor een gezond lichaam. We gaan trouwens niet over uw reguliere medicatie, die mag u gewoon in overleg met uw arts of specialist afbouwen.

Ik beantwoord graag vragen of maak een afspraak om een intake te doen. Hier lees je meer over de homeopathische behandeling van een hoge bloeddruk »

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Maarten Verzaal.

Foto: Gadini, Pixabay (CC BY)