Luisteren; je lijf vertelt

Blog
luisteren

De enige manier waarop je lichaam duidelijk kan maken dat er iets niet goed gaat, is door middel van het produceren van symptomen.

Alleen zijn we het niet meer zo gewend om daar naar te luisteren. De cultuur is vooral doorgaan. Als we ons moe of gestrestst voelen zijn we geneigd om met een paracetamol op toch naar het werk te gaan. Hoe krijg ik dit zo snel mogelijk weg, zodat ik alle dingen weer kan doen die ik moet of wil doen.  Dat is ook begrijpelijk en bij veel mensen lijkt dat wel te werken, een paar dagen paracetamol of iets dergelijks slikken en weer door. Met mij is niks aan de hand.

Signalen verdoven

Toch, als je niet naar de signalen luistert die je lichaam afgeeft, je verdooft de boel even, zal je lijf als de verdoving is uitgewerkt anders reageren. Het is misschien een tijdje niet in staat om te reageren en ogenschijnlijk voel je je goed. Maar het negeren van de klachten heeft effect én de onderdrukking door bijv. de paracetamol heeft effect op de balans van binnen. Afhankelijk van waar je gevoeligheid ligt zul je andere symptomen produceren. Dat is niet altijd meteen volgend op die griep of stressperiode. Dus als je een half jaar later opeens voor het eerst hooikoorts of een huiduitslag hebt denk je niet dat het iets te maken heeft met dat wat je daarvoor negeerde.

Verbanden leggen

Een homeopaat legt deze verbanden wel, daarom is het consult zo uitgebreid. Deze verbindingen leggen kun je alleen door goed te luisteren naar wat de patiënt vertelt en wat het lichaam uit door middel van klachten.  Hierdoor ontstaat er een totaalbeeld van de patiënt waardoor de homeopaat weet wat hij/zij het eerst aan moet pakken, waar mogelijke blokkades zitten of welke gevoeligheden vanuit de familieziekte geschiedenis kunnen zorgen voor problemen.

Als je leert te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen kun je grotere problemen vaak voorblijven. Dan hoeft het lichaam niet nog duidelijker signalen af te geven omdat je de eerste tekenen negeerde. Wie hier meer bij stil gaat staan blijft dichter bij gezondheid en leert tegelijkertijd zichzelf beter kennen.