Met je lijf de hoogte in

Homeopathie in de winter

Wanneer je op vakantie gaat in Nederland, kom je wel eens viaducten tegen, soms een heuveltje en één van de meest steile bergjes in Nederland is wel de Keuterberg in Zuid-Limburg. Een must voor elke sportieve fietser, om deze stijgende weg eens serieus te beklimmen. Je waant je dan bijna in het buitenland. Zeker gezien de mogelijkheid daar voldoende andere toeristen tegen te komen, die min of meer om dezelfde redenen naar dit mooie Nederlandse beroemde bergje zijn gekomen. Je hoeft echter geen hoogtevrees te hebben, want er is overal voldoende gras en koeien om je heen. Dat wordt al minder, wanneer je wat verder weg gaat. Bijvoorbeeld richting de Alpen. Veel Nederlanders kennen de Alpen zowel van de wintermaanden als van de zomermaanden. De berglucht is heerlijk, het voelt alsof je even uitstijgt boven jezelf, wanneer je een 2000 meter of misschien een 3000 meter hoge berg bent opgelopen of gefietst. Natuurlijk zullen velen terug denken aan het ronken van de automotor, die toch wel meer herrie produceert dan op de Nederlandse polderwegen.

Toch wil ik het hebben over onze eigen motor. Ons hart zal ook zeker meer te voelen en te horen zijn wanneer je stapje voor stapje de laatste stijgende meters aflegt naar je doel. Dat kan een heuvel zijn, een bergje en een steile bergtop. Ieder die dichterbij de blauwe hemel tijdens een mooie bergwandeling is gekomen zal deze ervaring kennen. Je moet soms letterlijk naar adem snakken. Belangrijk is dat ieder zijn eigen tempo kan lopen. Ook is overschatting een gevaar. In de bergen lopen (of fietsen) moet je oefenen (trainen) Voor je lichaam is het belangrijk dat het went aan de zwaardere omstandigheden. Hoe hoger je komt hoe ijler de lucht. Met name wanneer je boven de 2000 meter hoogte komt zal je dit beter kunnen ervaren. Buiten adem zijn of buiten adem boven komen, kan ook in Nederland afhankelijk van de inspanning. Op grotere hoogte of bij het overwinnen van een stijgingspercentage zal je dit eerder ervaren.

Homeopathische korrels op 8000 meter hoogte

De homeopathie kan hierbij helpen. In ieder geval wanneer je lichaam moeite heeft met de gevolgen van inspanning op hoogte. Enorm goede ervaringen heb ik met een aantal homeopathische geneesmiddelen gekregen tijdens reizen naar de hoogste toppen van onze aarde. Zoals de Mount Kenia (5200m) en de Mount Everest (8850 m). Deze zijn (meer) dan twee keer de hoogste toppen van Europa. Met name tijdens de laatste reis naar de Everest in Tibet, heb ik mogen ervaren dat ons lichaam de neiging heeft altijd voor zichzelf te kiezen op een manier die soms verrassend kan zijn. We waren met zeer getrainde mensen en ook met normaal getrainde mensen. Nu zou je zeggen dat de meest getrainde mensen met de beste conditie ook de minste last hadden van de hoogte. Niets was minder waar. Elk lichaam heeft een eigen manier van omgaan met de hoogte. Zelfs de meest getrainde en geoefende atleet moest accepteren dat hij eerst zijn lichaam volledig moest laten acclimatiseren. In meerdere gevallen langer dan een gemiddeld getraind reisgenoot. De ervaringen die ik mocht opdoen kun je natuurlijk overal gebruiken.

De gevreesde hoogteziekte ligt voor iedereen op de loer, maar niet of nauwelijks als je de tijd neemt te wennen aan de omstandigheden. Dat geldt ook voor vakanties in Europa of zelfs in de “bergen “van Zuid-Limburg. Geef je lichaam de tijd te wennen aan de omstandigheden. Op grote hoogte zal hoofdpijn, met name de eerste dagen, bijna altijd een rol spelen. Pijnstillers verlichten die hoofdpijn wel, maar lossen het probleem niet op. Dat doet de tijd wel. Hetzelfde geldt voor je maag, je darmen, je longen, je blaas, je coördinatie, enz. Je hele lijf kan vreemd doen. Luisteren naar je lichaam en afhankelijk van de signalen pas je elke dag je activiteiten erop aan. Je kunt steeds meer en meer. Toch blijft het goed luisteren naar je lijf. Meestal zullen we niet langer dan een maand wegblijven. Enkele gelukkigen onder ons uitgezonderd, zullen de meeste landgenoten twee hooguit drie weken toch zoveel mogelijk willen zien.

In de bergen heb ik altijd een aantal homeopathische middelen bij me. Dankbaar heb ik en anderen gebruik gemaakt van homeopathische middelen bij klachten als gevolg van hoogte en hoogteziekte, zonnesteek, voedselvergiftiging, verbranding (ook door de zon), afkoeling, reisvaccinaties, steken door insecten en slangenbeten. Kortom een aangepaste en/of aangevulde homeopathische EHBO reispakket is zeker de moeite waard. Dankzij enkele homeopathische korrels per dag heb ik en enkele reisgenoten vorig jaar enorm kunnen genieten op de hellingen van de hoogste berg te wereld. Het verschil met niet gebruikers was verbluffend.

Dit artikel is geschreven door Hans Hilhorst.