Onderzoek: Homeopathische behandeling bij eczeem

Huidklachten
Eczeem

Eén op de vijf kinderen, die naar een homeopathisch arts gaat, komt daar voor atopisch eczeem. Hoeveel baat hebben deze kinderen bij de behandeling met homeopathie? Onderzoekers van de Charité Universiteit van Berlijn hebben onderzoek uitgevoerd bij de Duitse homeopathische artsen.

in Nederland is het aantal kinderen met eczeem de afgelopen tien jaar flink gestegen. Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) is een hardnekkige vorm die vooral voorkomt bij kinderen. Kinderen kunnen hier veel last van hebben. De huid is rood, schilfert en jeukt.

Homeopathie helpt kinderen met atopisch eczeem en dit herstel houdt stand, zo blijkt uit dit onderzoek. Het ging gemiddeld aanzienlijk beter met zowel de huid als de luchtwegen van de 225 behandelde kinderen. In de eerste drie maanden was het herstel het grootst. Dertig procent van de kinderen was na een periode van twee jaar nog steeds hersteld van eczeem. Bij een kwart van de kinderen verbeterde het eczeem voor meer dan de helft. Ook werden er na twee jaar minder geneesmiddelen met hormonen- zogenaamde corticosteroïden- gebruikt (Witt, Ludtke, et al., 2009 [7]).

Lees hier meer over dit onderzoek »