Porcini: vegetarisch, lekker en supergezond

Gezond leven
Porcini

Wellicht ben je net vegetariër geworden of wil je minder vlees eten? Goede keuze, want een vleesloos dieet is gezond, diervriendelijk en duurzaam. Maar je wilt wel lekker eten en alle juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Maak eens een gerecht klaar met de supergezonde porcini, oftewel eekhoorntjesbrood!

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten is allang niet oubollig meer of iets voor mensen met geitenwollen sokken. En je hoeft je echt niet meer te beperken tot een bordje groente, de keuze is tegenwoordig reuze. Daarbij draag je ook bij aan een beter milieu. Zoals je over zonnepanelen nadenkt, vaker de fiets pakt of verschillende soorten energie of verzekeringen vergelijkt, vergelijk je ook je levensstijl met die van anderen en kom je er misschien achter dat je helemaal geen vlees nodig hebt.

Vitaminen en vele andere goede voedingsstoffen

Hoe dan ook: vlees of geen vlees, porcini oftewel eekhoorntjesbrood (gedroogde paddenstoelen) zijn heel goed voor je. Er zit geen cholesterol of vet in, maar wel eiwitten, vezels, zink, ijzer en vitaminen A, B en C. Je krijgt weinig calorieën binnen en de smaak is echt fantastisch!

De vijfde smaak: umami

In een land als Italië weten mensen dit al langer. Met name in de herfst gaan de mensen er massaal op zoek naar de kostbare paddenstoelen. Ze bereiden er heerlijke gerechten mee, waar ook nog eens weinig zout bij hoeft omdat porcini de vijfde smaak bevatten: umami. Deze smaak staat voor hartigheid, die je ook terugvindt in zeewier, tomaten en belegen kaas. Zoek maar eens het recept op voor risotto ai funghi porcini. Je hebt er weinig voor nodig en het is absoluut niet moeilijk om klaar te maken. Heb je gasten die af en toe kritisch kunnen zijn op wat er op hun bord ligt? Met een risotto met porcini krijg je ze wel stil. Serveer er verse Parmezaanse kaas en goede witte wijn bij en iedereen zal smullen.

Op vakantie naar Italië?

Mocht je op vakantie naar Italië gaan, schuif dan eens ergens aan waar ze pasta met porcini op de kaart hebben staan. Misschien wil de kok wel even toelichten hoe je ze het beste kunt bereiden. Of misschien zijn er tal van recepten in je favoriete kookboek te vinden. Maar belangrijker: scoor bij de lokale supermarkt een aantal zakjes porcini voor thuis. In Italië zijn ze veel goedkoper dan in Nederland. En ze wegen niks. Koop meteen ook zo’n groot blok Parmezaanse kaas, deze is daar logischerwijs veel goedkoper. Je kunt de porcini overigens op diverse manieren combineren. Room, tomaten, spinazie en peterselie zijn ingrediënten die er prima bij passen. Experimenteer er maar op los en eet smakelijk!

Dit artikel is een samenwerking met Pricewise.