Borstontsteking

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Bij de landelijke Servicelijn Borstvoeding van de Stichting Hahnemann Homeopathie kwam een hulpvraag binnen van een kraamvrouw die 6 weken geleden was bevallen van haar zoontje. Ik nam haar verhaal op. De borstvoeding ging aanvankelijk goed, maar na een aantal weken liep de voeding terug en werd de linkerborst rood, hard en pijnlijk. “Ik heb nog niet kunnen genieten van de kraamtijd”, vertelde de jonge moeder. “Eerst had ik nogal last van bekkeninstabiliteit en kon ik mijn kindje niet optillen. Toen kwam er een flinke griep overheen met braken en diarree. En dan nu de borstontsteking die veel pijn geeft en maakt dat ik mijn zoontje met veel pijn moet voeden.”

De huisarts had antibiotica gegeven, maar dat gaf nog niet veel verlichting. De baby had een lichte vorm van spruw in het mondje en kreeg een spray van de dokter. Het borstvoedingscentrum adviseerde toen om de homeopathische borstvoedingsservicelijn te raadplegen. Een ‘behoorlijke casus’ noemen we zoiets, die al begint met klachten van bekkeninstabiliteit aan het einde van de zwangerschap, die  toenamen na de bevalling. Daarna een verzwakking door een flinke griep en daar weer bovenop de  borstontsteking, die in feite voort vloeit uit alle problemen daar aan voorafgaand.

Ik gaf de moeder een aantal middelen voor de acute situatie. Ze moest deze een aantal keren per dag gebruiken. De behandeling richtte zich op het versterken van de lichaamsfuncties van de moeder en het kalmeren van de borstontsteking. Ik heb haar gevraagd om mij na een paar dagen te bellen, het moet namelijk snel beter gaan in deze ziekte crisis.

Na twee dagen belde ze terug. “Het gaat tien keer beter!”, riep ze blij. “Nog wel wat gevoelig aan een kant, maar ik kan al weer aan beide kanten de borst geven. Ik begin nu eindelijk een beetje te genieten van mijn kraamtijd.”
Ik adviseerde haar om naar een klassiek homeopaat bij haar in de omgeving te gaan, want er viel nog veel aan haar gezondheid te verbeteren. Bekkeninstabiliteit duidt op een diepe constitutionele zwakte en kan leiden tot nog ernstigere klachten in de toekomst. Voor dat moment was er in ieder geval even rust en konden moeder en kind samen genieten en groeien.