Steeds vaker kanker door overgewicht

Nieuws
Overgewicht

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren geworden om kanker te ontwikkelen, vooral bij vrouwen en in rijkere landen. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Lancet Oncology.

De studie van het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, schat dat overgewicht en obesitas in 2012 verantwoordelijk waren voor 481.000 nieuwe kankergevallen (of 3,6 procent).

Christopher Wild, directeur van het IARC, zegt te verwachten dat het aantal kankergevallen als gevolg van overgewicht in de komende jaren wereldwijd zal toenemen, gerelateerd aan economische ontwikkeling. “Deze studie benadrukt het belang van gewichtscontrole, om te voorkomen dat landen die zich in economisch opzicht snel ontwikkelen, dezelfde problemen krijgen als rijke landen.”

Kanker als gevolg van overgewicht komt momenteel het meest voor in rijkere landen. Die landen rapporteerden 393.000 gevallen (5,2 procent van alle nieuwe kankergevallen). Minder ontwikkelde landen rapporteerden 88.000 gevallen (1,5 procent). Noord-Amerika lijkt het zwaarst getroffen met 111.000 gevallen in 2012. In Europa is het aantal kankergevallen als gevolg van overgewicht ook hoog, vooral in Oost-Europa. Daar werden 65.000 gevallen gerapporteerd.

Een hoge BMI (Body Mass Index) is een bekende risicofactor voor onder meer (slok)darmkanker, nierkanker, postmenopauzale borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker. Ook wordt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes hoger.

Bron: Mondiaal Nieuws