Thema 2009: ‘Borstvoeding, de moeite waard’

Borstvoeding en homeopathie
borstvoeding

Dit jaar staan we in Wereld Borstvoeding Week stil bij de roze wolk die soms een donker randje heeft. Het thema voor Wereld Borstvoeding Week 2009 ‘Borstvoeding, de moeite waard’ lijkt misschien niet zo positief. ‘Moeite’ klinkt niet echt opgewekt. Maar voor borstvoeding wat moeite doen is de moeite zeker waard.

Eigen dimensie

Natuurlijk zijn er talloze vrouwen die goed voorbereid aan borstvoeding beginnen en bij wie alles vanzelfsprekend vlot verloopt: het grote genieten kan meteen beginnen. Je geeft je baby borstvoeding, niet alleen omdat het makkelijk, goedkoop en gezond is voor jou en je baby; na verloop van tijd krijgt je persoonlijke ervaring nog een andere dimensie die voor iedereen een eigen accent heeft: knus, vertrouwd, compleet, ontspannen, rijk, mooi, lui, voldaan, tevreden, trots. Noem maar op.

Hulp vragen

Waarschijnlijk kent iedereen die met borstvoeding te maken heeft wel situaties waarin het geven van borstvoeding niet vanzelf gaat. Vrouwen die zelf voeden, horen verhalen van vriendinnen, familie of collega’s, en over de tegenvallers wordt nu eenmaal uitgebreider verteld dan over de normale gang van zaken. De kunst is het donkere randje weg te werken voordat je met dreigende donderwolken en noodweer te maken krijgt.

 

Ook zorgverleners worden aangesproken door ‘Borstvoeding, de moeite waard’, want zij zijn vaak degenen tot wie een moeder met problemen of onzekerheid zich wendt. Als relatieve buitenstaander kan het dan lastig in te schatten zijn hoeveel moeite de ouders ervoor over hebben om borstvoeding weer goed op de rails te krijgen.

Ervaringen

Maar als professional moet je je ook realiseren dat je eigen opvatting over de waarde van borstvoeding kan bepalen in hoeverre je je in een probleemsituatie inspant: hoeveel moeite wil je zelf eigenlijk doen om deze borstvoeding-ervaring tot een succes te maken? Het gaat om luisteren, inleven en adviseren, maar ook om blijven bijscholen, lezen en leren. Je moet protocollen naleven en elkaar bij de les houden. En als een scala van taken zich aandient, is het zaak voor ogen te houden dat juist iets heel gewoons en alledaags als borstvoeding geven bijzonder de moeite waard is.

‘Borstvoeding, de moeite waard’ betekent niet ‘volhouden als het tegenzit’, maar op tijd aan de bel trekken en met wat extra inzet en dankzij goede informatie en/of verstandige adviezen moeilijkheden aanpakken en oplossen. Want borstvoeding geven is voor menigeen die inspanning waard, dat kunnen heel wat vrouwen je vertellen.

Historie

Sinds 1992 vindt elk jaar wereldwijd Wereld Borstvoeding Week plaats. In een groot deel van de wereld is dat de week van 1 tot 7 augustus, maar vanwege onze schoolvakanties wordt hij in Nederland – en vele andere Europese landen – in week 40 gehouden. Men heeft voor deze week gekozen met een knipoog naar de gemiddelde zwangerschapsduur van veertig weken. In 2009 valt Wereld Borstvoeding Week van 28 september tot en met 4 oktober.