Vraag: Kan homeopathie helpen bij waterwratjes?

Vragen
Meisje met waterwratjes

Onze dochter van 5 jaar heeft waterwratjes. Het worden er steeds meer en het begint nu ook te ontsteken. De huisarts zegt dat het vanzelf over gaat. Kan homeopathie helpen?

Antwoord:

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Het is een onschuldige – maar wel heel vervelende – aandoening. Het komt vooral voor bij kinderen en jong volwassenen. Waterwratjes kunnen erg besmettelijk zijn bij intensief huidcontact. Vooral als de wratjes opengekrabd zijn. Op die manier kan een kind zich ook steeds opnieuw herbesmetten waardoor je op andere plekken op het lichaam nieuwe wratjes ziet ontstaan. Het doormaken van deze virusinfectie zorgt ervoor dat weerstand opgebouwd wordt zodat er in principe later geen nieuwe infectie kan ontstaan. Uitzonderingen daarop zijn mensen met een zeer lage weerstand. Over het algemeen verdwijnen de wratjes binnen een jaar. Soms blijven ze zo’n twee jaar zichtbaar wanneer er bijvoorbeeld tegelijkertijd sprake is van eczeem. Omdat ze vanzelf verdwijnen doen huisartsen het liefst niets aan waterwratjes. Bovendien doet het weghalen van de bultjes pijn en geeft het meer kans op littekens. Ook kunnen de wratjes terug blijven komen zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus.

Een homeopathische behandeling gericht op het optimaal kunnen functioneren van het immuunsysteem van het kind helpt de waterwratjes snel(ler) te overwinnen. Ook dreigende ontstekingen van waterwratjes kunnen behandeld worden. Ter ondersteuning daarvan kan bijvoorbeeld Hypercaltinctuur gebruikt worden: regelmatig deppen van de huid ontsmet en voorkomt ontstekingen. Extra vitamine C helpt bij het versterken van het immuunsysteem en daardoor een vlotter herstel.

Heb je zelf een vraag en wil je advies van onze deskundigen? Stel je vraag dan hier »

 

Foto: swong95765 (Flickr, CC-BY)