Vraag: Kan homeopathie helpen bij keelontsteking?

Vragen
keelontsteking

Kan er met homeopathie iets gedaan worden aan een steeds terugkerende keelontsteking? De keelontstekingen spelen vooral op bij stress. De arts adviseert de keelamandelen te verwijderen.

Antwoord:

Dit is zeker een situatie waarin klassieke homeopathie een oplossing kan geven. Het is algemeen bekend dat stress invloed heeft op de weerstand. Bij de ene persoon speelt dat meer dan bij de andere. Niet de amandelen zijn het probleem, maar de algemene weerstand hapert. Het verwijderen van de keelamandelen is overigens geen garantie voor het niet meer krijgen van keelontstekingen; het enige is dat de amandelen zelf niet meer ontstoken kunnen raken. Bovendien wordt met het verwijderen van keel- en/of neusamandelen een deel van het natuurlijke afweermechanisme verwijderd: het is immers de taak van de amandelen – die vol zitten met witte bloedlichaampjes – bacteriën en virussen te vernietigen. En door de plek waar ze zitten (keel, neus) kunnen ze veel infecties die je opneemt vanuit de lucht afweren.

In de klassieke homeopathie gaan we tijdens een consult op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van de klacht(en). In de behandeling is het namelijk een groot verschil of klachten ontstaan als gevolg van stress, verdriet, boosheid of dat er andere belastingen zijn die zorgen voor een gevoeligheid voor ontstekingen – of een combinatie hiervan. Zo kijken we naar eerdere ziektes die iemand heeft gehad en wat het verloop daarvan was, naar medicijngebruik, vaccinaties en naar de erfelijkheid. Oftewel: welke ziektes en aandoeningen komen in de familie voor. Op grond van al deze informatie wordt voorgeschreven. In de vraagstelling wordt aangegeven dat stress een belangrijke rol speelt. De behandeling zal – nadat rust is gecreëerd op de acute situatie van dat moment, namelijk de keelontsteking – zich richten op het anders kunnen omgaan met en ervaren van stressvolle situaties waardoor deze geen aanleiding meer zijn om ziek te worden.

Heb je zelf een vraag en wil je advies van onze deskundigen? Stel je vraag dan hier »

Foto: COM SALUD Agencia de comunicación (CC BY)