Vraag: Ik heb last van maagzuur. Zijn er alternatieven voor maagzuurremmers?

Vragen
Maagzuur

Ik slik al een aantal jaren maagzuurremmers op doktersadvies vanwege maagzuurproblemen. Zijn er alternatieven om met dit medicijn te stoppen?

Antwoord:

Te veel maagzuur geeft vaak vervelende klachten, zoals pijnklachten in de maag of slokdarm. De reden waarom het lichaam te veel maagzuur produceert is niet altijd duidelijk. Het kan erfelijk zijn of te maken hebben met stress. De alvleesklier kan zwak zijn.

Protonpompremmers zoals Ranitidine remmen de maagzuurproductie zonder iets te doen aan de oorzaak. Het risico op een maagdarm-ontsteking neemt drievoudig toe als het langer dan 3 maanden wordt gebruikt. Ook het immuunsysteem wordt aangetast en de calciumopname vermindert, zodat de kans botbreuken toeneemt.

Bij een natuurlijke aanpak van deze klacht zijn er diverse opties. Je kunt de voeding aanpassen. Vet of gekruid eten, of te laat eten kan aanleiding geven tot te veel maagzuurproductie. Er zijn natuurlijke medicijnen voor te veel maagzuur die tijdelijk helpen. Gemberthee is er een van, ook verse aardappelsap of suppletie van zink kan helpen. Maar bovengenoemde opties behandelen nog niet de oorzaak van de klachten. De klassiek homeopaat gaat tijdens een eerste consult onderzoeken wat mogelijke oorzaken zijn en geeft dan homeopathische middelen die niet alleen de klachten, maar ook de oorzaak van de klacht behandelen.

Heb je zelf een vraag en wil je advies van onze deskundigen? Stel je vraag dan hier »

 

Foto: iStockphoto