Wereld Lepra Dag

Actueel

Ieder jaar vindt op de laatste zondag van januari de Wereld Lepra Dag plaats. In de hele wereld wordt op deze dag stilgestaan bij de gevolgen van lepra en vraagt men speciale aandacht voor het stigma en de discriminatie die zoveel leprapatiënten nog ondervinden.

Lepra in Nederland

In Nederland zien we lepra met name als een ziekte van vroeger. Toch wonen er ook in Nederland 200 tot 400 mensen die lepra hebben gehad. Ieder jaar komen daar 5 tot 10 nieuwe patiënten bij. Nieuwe patiënten krijgen regulier direct medicijnen om de bacterie snel te doden, maar omdat het vaak jaren duurt voordat de ziekte wordt herkend, kan er al onherstelbare schade zijn ontstaan aan handen en voeten. Gelukkig is de kans dat u in Nederland besmet wordt met lepra klein. Lepra wordt sinds de middeleeuwen niet meer verspreid in Nederland. Het komt hier nog wel voor als zogenaamde importziekte, bij mensen die de ziekte in het buitenland hebben opgelopen.

Wereld Lepra Dag

Ondanks dat we de ziekte in Nederland onder controle hebben, blijft het belangrijk om tijdens Wereld Lepra Dag stil te staan bij lepra en de gevolgen daarvan. In Nederland zetten met name de kerken zich in om geld in te zamelen voor medische zorg, operaties en uitzicht op inkomen voor leprapatiënten. Ze doen dat al ruim 140 jaar. Lees meer over de leprazending »

Lepra als chronische ziekte

Bij het stellen van de diagnose van een bepaalde chronische ziekte kijkt de reguliere wetenschap naar de stoffelijke afwijkingen in het lichaam. Deze lichamelijke afwijkingen worden dan geduid als de chronische ziekte.
Zo is het ontstoken gewricht de reuma en de tumor de kanker. De vraag is of dit wel zo is? De reuma of tumor komt immers niet uit de lucht vallen maar wordt gemaakt door een falend natuurlijke herstelvermogen. Een gezond natuurlijk herstelvermogen maakt en onderhoudt een gezond lichaam. Een verzwakt of ziek natuurlijk herstelvermogen onderhoudt en/of maakt een ziek lichaam. De lichamelijke afwijking/klacht of ziekte, is slechts het gevolg van deze zieke levensactiviteit. Lees meer over lepra al chronische ziekte »

Lepra en homeopathie

Wat heeft een ziekte als lepra nu met homeopathie te maken? Nou, veel meer dan andere ziekten! De ziekte zelf is net als alle andere ziekten te behandelen met homeopathische middelen maar deze ziekte heeft nog iets extra’s, neemt een speciale plaats in binnen de homeopathie! Lepra is namelijk een van de uitingsvormen van het  psorisch miasma, de grondoorzaak van vele  chronische ziekten. Lees meer over lepra en homeopathie »

Lepra