Wereld niet roken dag

Actueel
stoppen met roken

Deze dag is in het leven geroepen door de World Health Organisation (WHO) in 1987 om aandacht te schenken aan de gevaren van roken. De Stoppen met roken poli van het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich hier volledig bij aan.

Over heel de wereld beloven mensen te stoppen met roken, van de mensen die roken wil 80% stoppen met roken. Begeleiding bij het stoppen, met of zonder stopmiddel, verhoogt de kans op een succesvolle rookstop.

Stoppen met rokenpoli

Als patiënt van het Antoni van Leeuwenhoek kunt u zich voor rookstopbegeleiding aanmelden.

De meeste mensen moeten 5 tot 7 keer stoppen met roken voor ze blijvend gestopt zijn.  Het is dus niet erg als het u niet in één keer lukt.. Met volle inzet gaat het u lukken!

Directe verandering bij het stoppen met roken

Het nicotineniveau in uw lichaam zakt. Uw bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van uw handen en voeten wordt weer normaal (minder koud). Alle koolmonoxide is nu uit uw lichaam. Koolmonoxide is een gas dat u binnenkrijgt door te roken. Het is een van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook. Koolmonoxide neemt in uw bloed de plek van zuurstof in. Het vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al uw organen als u rookt. Nu uw bloed weer meer zuurstof bevat, kan uw lichaam beginnen met herstellen. Alle nicotine is nu uit uw lichaam. Wel heeft u nog enkele dagen wat cotinine in uw bloed. Dat is het afbraakproduct van nicotine. Wat merkt u ervan? U ruikt en proeft al wat beter. Uw longen beginnen aan de grote schoonmaak en u hoest waarschijnlijk slijm op. De bloedcirculatie is verbeterd. Uw conditie is verbeterd. U kunt makkelijker sporten. U heeft meer energie en voelt zich fitter.

Rookvrij

Ik pleit voor rookvrije ouders, we moeten de  kinderen beschermen en voorkomen dat ze überhaupt gaan roken, het goede voorbeeld geven, niet roken is de norm!

Hiervoor is gedragsverandering nodig. We moeten de ouders helpen om van hun tabaksverslaving af te komen en vanaf te blijven.

Als we goede zorg willen geven moeten we naar de mens achter de roker kijken en achterhalen waar de verslaving vandaan komt.

Ontspanning

Ik weet nog dat ik als pubermeisje rookte, ik pikte de sigaretten van mijn moeder, en wilde op een gegeven moment stoppen met roken en bemerkte dat ik steeds behoefte had om mijn sigaret af te tikken om een soort van moment van rust te creëren, of even niet bezig zijn met denken, enkel en alleen bezig zijn met het aftikken van de as, en meedoen met de rest erbij willen horen. Zou het voor mij om leren te ontspannen zijn? Had ik behoefte aan ontspanning? Even niets? En waarom met de rest mee willen doen, kan/mag ik niet m’n eigen koers varen? Dit gedrag is voor velen best herkenbaar denk ik. Misschien is dat dan ook de oplossing….op zoek gaan naar de aanleiding van het roken en alternatieven zoeken om het roken te vervangen. En daarbij is goede hulp voor nodig, ook homeopathisch kun je het zoeken. Er is veel ondersteuning mogelijk om  je van je verslavingsgevoel en gedrag af kunnen helpen en ook voor de onderliggende aanleiding zijn er tal van mogelijkheden die je er in eerste instantie bewust van maken, dat kan soms al voldoende zijn, maar zoals we hierboven beschreven, al wil het grootste gedeelte van de rokers ook dol graag stoppen met roken, het lukt simpelweg niet in één keer. Bewustwording en behandeling is een must!

Ook hierin kun je ondersteuning vinden in al onze praktijken.  Je bent van harte welkom.