Werkstuk over homeopathie

Onderstaande informatie is bedoeld als input voor leerlingen van de middelbare school die een werkstuk over (klassieke) homeopathie willen maken.

Werkstuk homeopathieHomeopathie, wat is dat eigenlijk?

Homeopathie is een natuurlijke manier van genezen, die gebruik maakt van het zelfgenezend vermogen dat iedereen heeft. Dat dit zelfgenezend vermogen er is, zie je bijvoorbeeld als je een wondje hebt: na een tijdje gaat het vanzelf weer dicht. Daar zorgt ons zelfgenezend vermogen voor. Als je ziek bent, is je zelfgenezend vermogen verzwakt. Het is niet meer sterk genoeg om je beter te kunnen maken. Om ziek te kunnen worden, moet je vatbaar zijn voor een ziekte. Is iemand ergens niet vatbaar voor, dan krijgt hij de ziekte niet. Een voorbeeld: een volle bus tijdens het spitsuur. Midden in de bus zit iemand met een flinke verkoudheid, die steeds niest. Tijdens de volgende paar dagen zal een aantal andere mensen uit de bus ook verkouden worden, en de niesende persoon daar de schuld van geven. Maar als er een aantal mensen verkouden zijn geworden, betekent het dat er ook een aantal mensen zijn die níét verkouden zijn geworden. Dat heeft te maken met vatbaarheid. Meestal koppelen we ziekte aan symptomen. Maar als we rekening houden met vatbaarheid, dan wordt duidelijk dat de mensen die in de bus kou vatten eigenlijk al ziek waren voordat ze in die bus stapten. Want als ze gezond (niet vatbaar) waren, zouden ze het virus dat de verkoudheid veroorzaakt nooit opgepikt hebben. Homeopathie maakt ons zelfgenezend vermogen weer sterker, zodat ziektes kunnen genezen en onze weerstand vergroot wordt, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziektes.

Waar komt de naam homeopathie vandaan?

Het woord homeopathie is een samenvoeging van twee Griekse woorden: ‘homoios’ (= gelijksoortig) en ‘pathos’ (= lijden). Een belangrijke regel in de homeopathie die te maken heeft met deze naam, is ‘Similia Similibus Curentur’. Dit is ook Grieks, en betekent: het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden. Dit is de manier waarop homeopathie werkt, bij punt 4 wordt helemaal uitgelegd wat er bedoeld wordt met deze zin.

Wie heeft het bedacht?

Homeopathie is ontdekt door Samuel Hahnemann. Hij was een Duitse arts en apotheker, en hij leefde van 1755 tot 1843. Zijn hele leven is hij heel druk bezig geweest met het ontdekken en verbeteren van de homeopathie.

Hoe werkt het? En hoe weet je dat nou?

Een belangrijke regel in de natuur is dat na elke ‘actie’ een ‘reactie’ komt. Als je bijvoorbeeld je hoofd stoot (actie), krijg je geen deuk in je hoofd maar een bult (reactie). Je lichaam maakt als reactie op het stoten een bult, een tegenovergestelde reactie dus. Bij punt 2 kon je al lezen dat er een zin is die heel erg belangrijk is voor de homeopathie: ‘Similia Similibus Curentur’: het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?

Homeopathische middelen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals planten, dieren of mineralen (bijvoorbeeld goud, zwavel of kwik). Als een gezond mens een van deze stoffen inneemt, krijgt hij als reactie hierop bepaalde ziekteverschijnselen. Hij wordt dus door deze stof een beetje ziek. Iedere stof zorgt weer voor andere ziekteverschijnselen. Als iemand ziek is, krijgt hij van de homeopaat een homeopathisch middel. Dit middel is gemaakt van de stof, die bij een gezond mens zorgt voor ziekteverschijnselen die heel erg veel lijken op de ziekte die iemand heeft. Door dit middel te nemen als je ziek bent, worden je ziekteverschijnselen een heel klein beetje erger. Dit gebeurt zonder dat je het merkt. Omdat je door het middel dus een heel klein beetje zieker wordt, krijgt je zelfgenezende kracht een seintje om aan het werk te gaan. Net als bij het stoten van je hoofd, gaat je lichaam dan een tegenovergestelde reactie geven: dit betekent dat je lichaam dan aan het werk gaat om weer beter te worden. Dat het goed werkt weet je omdat je klachten verdwijnen. In een acute (plotselinge) situatie, dus bijvoorbeeld als je je hoofd stoot maar ook als je griep krijgt, zullen de middelen heel snel werken. Je bent sneller dan normaal opgeknapt. Bij ernstige ziekten, allergieën, hoofdpijnen, astma of reuma duurt het wat langer. Maar ook dan merk je dat het steeds beter gaat en de klachten steeds minder voor komen.

Wie heeft dat allemaal onderzocht?

Samuel Hahnemann heeft dit allemaal onderzocht. Op 24-jarige leeftijd studeerde hij af als arts en scheikundige, met een grote kennis van planten en mineralen. Na korte tijd stopte hij met zijn werk als arts, omdat hij het niet eens was met de manier waarop ziekten werden behandeld. In die tijd was aderlaten een veel gebruikte therapie en werd er veel gewerkt met zware giffen als kwik en arsenicum. Er werden allerlei middelen gegeven aan zieken, maar een goede uitleg waarom kon niemand Hahnemann geven. Door zijn grote talenkennis kon hij zijn brood verdienen met het vertalen van buitenlandse boeken op het gebied van scheikunde en geneeskunde. In één van de boeken die hij moest vertalen, vertelde een Schotse geleerde iets over de werking van kinabast bij malaria. Hahnemann besloot toen zelf kinabast in te nemen. Hoewel hij niet ziek was, kreeg hij kort na de inname alle verschijnselen van malaria!

Toen Hahnemann merkte dat hij een hele nieuwe, belangrijke manier aan het ontdekken was om ziekten te kunnen genezen, heeft hij eerst heel veel stoffen op zichzelf uitgeprobeerd. Heel precies heeft hij opgeschreven welke klachten hij kreeg nadat hij een bepaalde stof in had genomen. Daarna heeft hij ook veel stoffen op zijn vrouw en kinderen uitgeprobeerd, en weer heel precies alles opgeschreven. Hahnemann gaf ook les op de universiteit, en sommige studenten daar hielpen hem met uitproberen, onderzoeken en alles opschrijven. Nadat Hahnemann was overleden, zijn andere homeopaten hier mee verder gegaan. Zo zijn dus héél veel stoffen heel precies onderzocht. En de werking van al deze stoffen is opgeschreven in boeken, die homeopaten van nu ook gebruiken. Door de verbluffende resultaten verspreidde de homeopathische kennis zich snel, en het aantal patiënten dat zich homeopathisch wilde laten behandelen groeide nog sneller. Maar Hahnemann was niet helemaal tevreden. Er was namelijk een groep patiënten die hij niet kon genezen: de chronisch zieken. Twaalf jaar lang is hij bezig geweest om de goede manier te vinden om ook chronische ziekten te kunnen genezen met homeopathie.

Zijn daar ook boeken over?

Samuel Hahnemann heeft tijdens zijn leven twee belangrijke boeken geschreven, waarin hij alles uitlegt wat hij heeft ontdekt over homeopathie. Deze boeken heten “Organon der geneeskunst” en “De chronische ziekten”.
Organon is een Grieks woord, en betekent ‘werktuig’ of ‘methode’. In dit boek legt Hahnemann stap voor stap uit hoe homeopathie werkt. In “De chronische ziekten” legt Hahnemann uit hoe chronische ziekten kunnen genezen met hulp van homeopathie.

Welke geneesmiddelen worden gebruikt?

Homeopathische middelen zijn allemaal gemaakt van stoffen die in de natuur te vinden zijn: van planten, dieren of mineralen (zoals zwavel, goud en kwik). Bekijk hier de verschillende homeopathische middelen »

Zijn dat wel geneesmiddelen eigenlijk?

Eigenlijk zijn homeopathische middelen geen geneesmiddelen, maar ‘ziekmaakmiddelen’. Ze maken je eerst een héél klein beetje erger ziek, zodat je zelfgenezend vermogen in de gaten krijgt dat er een ziekte is. Door het seintje dat het homeopathische middel geeft, gaat je zelfgenezend vermogen aan het werk om de ziekte te genezen, zodat je weer beter wordt.

Wat voor soort middelen zijn dit?

Homeopathische middelen zijn altijd natuurlijke middelen. Ze hebben ook nooit bijwerkingen. Dat is het fijne van natuurlijke middelen; niet giftig, niet schadelijk en heel gemakkelijk te gebruiken. Homeopathische middelen kunnen gegeven worden in korreltjes en druppels. Je kunt ook een korreltje oplossen in een glas met water en daar een theelepeltje van nemen. Of een korreltje oplossen in een klein flesje met water en een beetje alcohol, zodat je er aan kunt ruiken.

Alles moet tegenwoordig wetenschappelijk bewezen zijn, is dat met homeopathie ook zo?

De regering wil dat wel heel graag. En er is heel veel onderzoek al gedaan. Ook wetenschappelijk onderzoek. Al deze onderzoeken zijn te vinden op de website Pubmed, zie de volgende link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=homeopathy

Wetenschappelijk onderzoek kun je eigenlijk alleen doen als alle omstandigheden hetzelfde zijn. Dus bijvoorbeeld een gele kip van blauwe ouders, die hetzelfde gevoerd zijn, hetzelfde gras hebben gegeten, dezelfde ziektes hebben en dezelfde reacties op die ziektes of op de geneesmiddelen daarvoor etc. Zo’n onderzoek kan eigenlijk nooit plaatsvinden. Elk mens heeft weer andere groot- en overgrootouders. Elk mens heeft een eigen karakter, een eigen levensloop met eigen dingen die daarin voor komen. Bij iedereen is dat anders, zodat je nooit een 100% betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek kunt uitvoeren. Jij bent altijd anders dan je klasgenoten, vrienden of vriendinnen. In sommige dingen zal je best op elkaar lijken, maar ook in heel veel dingen niet.

De kracht van de homeopathie is het zo specifiek kunnen voorschrijven óp de verschillende mensen. Juist met de verschillen kan de homeopathie veel.

Hoe weet je nu welk middel je moet gaan geven?

Aan het begin van de behandeling heeft de patiënt een gesprek met de homeopaat. Dat gesprek kan wel langer dan een uur duren. De homeopaat schrijft alles op wat de patiënt vertelt, en stelt allerlei vragen. Dit zijn vragen over de klachten die iemand heeft, maar bijvoorbeeld ook over wat iemand graag eet, hoe hij slaapt en welke ziekten er in de familie voorkomen. Deze dingen zijn allemaal belangrijk, om de oorzaak van de ziekte te kunnen achterhalen en ook te kunnen behandelen. Alles wat de patiënt vertelt, wordt door de homeopaat ingedeeld in verschillende categorieën. Dit noemen we de ‘Ziekteclassificatie’.

Er zijn 8 verschillende categorieën, die je kunt weergeven aan de hand van een bloem met 7 bloembladeren en een kern. Deze verschillende categorieën zijn:

Incidenten:
Dit is onze biografie. Dingen die we hebben meegemaakt, die veel invloed kunnen hebben op hoe we ons voelen. Zoals het overlijden van iemand die dierbaar is, gepest worden op school of een relatie die niet goed gaat.

Erfelijke ziekten:
Dit zijn ziekten die onze ouders en grootouders hebben of hadden, en daardoor hebben we een groter risico om ze ook te krijgen. Bijvoorbeeld oma die reuma heeft, of vader die allergisch is.

Acuut miasmatisch:
Deze ziekten verlopen vaak heftig. Iemand is op dat moment heel erg ziek. Het is een ziekte van binnenuit, die vaak uitgelokt wordt door een prikkel van buitenaf. Zoals een astma-aanval door allergie voor de kat, of een migraineaanval door veel stress en te weinig slapen.

Epidemische ziekten/Tussenziekten:
Dit zijn ziekten die veroorzaakt worden door een besmetting van buitenaf, zoals de griep, mazelen of pfeiffer. Als je verder goed gezond bent, kun je deze ziekten meestal zonder veel problemen doormaken.

Iatrogene ziekten:
Door het gebruiken van medicijnen en door inentingen kunnen ook klachten ontstaan. Dit zijn de bijwerkingen en deze kunnen invloed hebben op je gezondheid. De homeopaat kijkt naar medicijnen die nu gebruikt worden, maar ook naar medicijnen die langer geleden gebruikt zijn.

SOA’s:
Als iemand in zijn leven besmet is geraakt met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals gonorroe of syfilis, zetten we het in deze categorie.

Degeneratieve orgaanziekten:
Wanneer er een ernstige beschadiging is aan een orgaan, zoals de lever of nier. Dit heeft iemand vaak al een groot deel van zijn leven, en het heeft vaak veel tijd nodig om helemaal of nog voor een deel te kunnen genezen. Soms is genezing ook niet meer mogelijk.

Constitutie:
Dit is de kern van de bloem. We worden geboren met ons eigen lijf, onze eigen erfelijke belasting, kwaliteiten en zwakke plekken. Dit alles bij elkaar is onze constitutie. Hier hoort bijvoorbeeld ook bij wat we graag eten, of we het meestal warm of koud hebben en hoe we slapen. Homeopathie helpt om onze constitutie zo sterk en gezond mogelijk te maken, zodat we goed kunnen omgaan met dingen die in ons leven gebeuren, we minder vatbaar zijn voor ziekten en snel weer beter kunnen worden als we toch een keer ziek zijn.

Na het indelen in de verschillende ‘bloembladen’ (categorieën), gaat de homeopaat kijken waar de patiënt het meeste last van heeft en welke dingen belangrijk zijn om het eerst te behandelen. Bij deze klachten wordt dan het goede middel gezocht. Dit is dus een middel gemaakt van die stof, die dezelfde ziekteverschijnselen geeft als het ingenomen wordt door iemand die gezond is. De homeopaat geeft meestal meer dan één middel, omdat er vaak klachten zijn in verschillende ‘bloembladen’. Bijvoorbeeld een middel omdat in je familie veel ziekten voorkomen, en een middel omdat je erg veel last hebt van benauwdheid door astma, én nog een middel omdat je heel veel antibioticakuren hebt gebruikt omdat je vroeger een paar keer een longontsteking en oorontstekingen had.

Deze middelen gebruik je dan meestal iedere dag, op verschillende tijden verdeeld over de dag. Tijdens de studie om homeopaat te worden leer je heel veel over de verschillende homeopathische middelen, zodat je sommige dingen uit je hoofd weet. Dingen die je niet weet zoek je op in de boeken waarin alle homeopathische middelen zijn opgeschreven.

De bloem in balans is het doel. De bloem uit balans geeft aan waar de meeste klachten zich bevinden.

Welke voorbeelden kun je daarin geven?

Een goed voorbeeld is koffie. Als je te veel koffie drinkt, word je erg actief, druk en kun je niet slapen. Het homeopathische middel dat gemaakt wordt van koffie, wordt gegeven aan mensen die niet kunnen slapen omdat ze erg actief zijn en druk in hun hoofd. Een ander voorbeeld is, als je gestoken wordt door bijvoorbeeld een bij of wesp. Dan krijg je een pijnlijke, rode bult. Er is een homeopathisch middel gemaakt van de bij, dat helpt de rode bult en de pijn te verminderen als je gestoken bent.

Planten of dieren zijn toch giftig?

De stof waar het homeopathische middel van wordt gemaakt, wordt eerst fijngemalen en dan goed gedroogd. Daarna wordt de stof opgelost in alcohol, en steeds verder verdund. Tussen het verdunnen door wordt het middel steeds geschud. Dit steeds weer verdunnen en schudden is een heel lang proces en dat noemen we ‘potentiëren’. Als dit lang genoeg gedaan is, is er van de echte stof niets meer terug te vinden. Een homeopathisch middel is dus niet giftig. Alleen de geneeskracht van de plant of het dier waarvan het middel is gemaakt, is er nog. En die wordt steeds sterker als er langer verdund en geschud is. Als het verdunnen en schudden klaar is, worden er korreltjes van het middel gemaakt, die zo groot zijn als maanzaadjes. Deze korreltjes kun je dan zo innemen, of oplossen in een glas water en daar een theelepeltje van nemen. Ook kun je een korreltje oplossen in een klein flesje met alcohol, zodat je er aan kunt ruiken.

Moet je in homeopathie geloven voordat het werkt?

Nee je hoeft er niet in te geloven. Homeopathie wordt ook gebruikt bij baby’s en bij dieren, en die kunnen er niet in geloven omdat ze niet weten wat het is. Toch werkt het bij baby’s en dieren net zo goed.

Als je het verkeerde middel gebruikt, wat gebeurt er dan?

Als je een tijdje het verkeerde middel gebruikt, gebeurt er niets. Het middel werkt dan gewoon niet en helpt ook niet om de ziekte die je hebt te genezen. Een middel kan alleen werken als het de klachten herkent. Het middel is immers gekozen op basis van de klachten die de patiënt vertelde. Als de homeopaat dan een middel voorschrijft, dan herkent de levenskracht deze klachten, maakt het een beetje ‘ziek’ en als reactie komt ons lichaam met ‘helemaal beter’. Tegengesteld dus! Daarom is een homeopathisch middel ook zo veilig als iemand zwanger is. Bijvoorbeeld, de moeder heeft bekkenklachten in de zwangerschap. Ze krijgt daarvoor een homeopathisch middel en gaat het gebruiken. Op basis van de gelijksoortigheid (herkenning) genezen de klachten. De baby in haar buik heeft geen bekkenklachten, herkent dus niets en eigenlijk gaat het dan ‘ene oor in, andere oor uit’ .
Zo kun je je misschien een goed beeld vormen van de veiligheid van een homeopathisch middel.

Welke ziektes zijn te genezen met homeopathie?

Met homeopathie kunnen heel veel ziektes worden behandeld en genezen. Dit zijn allerlei verschillende ziektes en klachten: van blauwe plekken of griep tot bijvoorbeeld astma. En ook als iemand heel verdrietig is of gepest wordt kan homeopathie hier bij helpen. Maar soms is het nodig om in het ziekenhuis te laten onderzoeken wat er aan de hand is, en soms is ook een operatie nodig.

Kun je makkelijk zelf middelen bedenken voor je klachten of kopen in de winkel?

Het is niet, nooit verstandig om zelf ‘te dokteren’ als je niet precies weet wat er aan de hand is. Een huisarts kan vaak goed een diagnose stellen. Maar een homeopaat kan je ook vertellen wat er aan de hand is, als je de klachten vertelt. Als een homeopaat het niet weet, dan kan hij of zij je altijd even doorsturen naar de huisarts. Twee weten altijd meer dan één toch? Zowel de dokter als de homeopaat hebben er lang voor gestudeerd. En die kennis heb je zelf niet. Als je je hoofd stoot kun je best zelf Arnica nemen. En als je muggenbulten hebt, mag je rustig Apis ter ondersteuning gebruiken. Maar heb je andere, meer moeilijke of chronische klachten dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen. Een homeopaat zal je altijd vertellen waar je klachten vandaan komen en hoe ze behandeld gaan worden. Mét deze deskundigheid is genezing van ook chronische klachten vaak goed mogelijk. Uiteraard kun je ook een informatief gesprek aanvragen. Je hoort dan wat de mogelijkheden zijn!

Hoe lang moet je gestudeerd hebben om homeopaat te worden?

De studie om homeopaat te worden duurt 5 jaar. Maar ook als je het diploma al hebt volg je nog regelmatig lessen, om te zorgen dat je kennis op peil blijft en ook leer je dan steeds weer de nieuwste ontdekkingen binnen de homeopathie.

Kan iedereen het leren?

De studie om homeopaat te worden is op HBO-niveau. Dus je kan met de studie beginnen als je een HAVO diploma of een MBO diploma hebt.

Hebben jullie veel patiënten?

Dat is verschillend. Sommige homeopaten hebben heel veel patiënten, andere homeopaten nog wat minder of zijn nog minder lang als homeopaat aan het werk. Lang niet alle mensen weten wat er allemaal kan met homeopathie. Daarom geven we folders mee en informeren we zoveel mogelijk via onze verschillende websites. Vaak is het zo dat als er een patiënt heel goed geholpen is, deze het vertelt in de familie, kennissen of vriendenkring. Mond op mond reclame dus….en dat is het allerbeste.

Werken jullie wel eens samen met dokters?

Zeker, homeopaten werken vaak samen met dokters. Soms is iemand al onder behandeling van een dokter, voordat hij bij de homeopaat komt. Dit kan prima. Zolang het nodig is kan de patiënt ook gewoon de medicijnen die hij van de dokter krijgt door blijven gebruiken. Het kan ook zijn dat iemand nog niet bij de dokter is geweest, maar meteen naar de homeopaat gaat als hij zich ziek voelt. Als de homeopaat de klachten niet helemaal vertrouwt, stuurt hij iemand toch naar de huisarts of het ziekenhuis, zodat onderzocht kan worden wat er aan de hand is. Tijdens de opleiding voor homeopaat krijg je ook les van een dokter, zodat je goed leert of klachten ernstig zijn en wanneer je iemand naar de huisarts of het ziekenhuis moet sturen. En wat ook heel veel gebeurt is dat dokters, verpleegkundigen of therapeuten onder behandeling zijn bij homeopaten… Zo zie je dat je elkaar goed kunt helpen en versterken.