Wij en Libelle; Dossier hooikoorts

Homeopathie in de lente

Niezen, benauwd, verstopt, jeukende ogen en tranen, tranen, tranen. Een jaarlijks terugkerend beeld voor een groeiend percentage van de Nederlandse bevolking.

In 2012 meldde NRC dat 20% van de bevolking last van hooikoorts heeft en dat dit percentage drastisch zou gaan stijgen. In 2016 hebben ruim drie miljoen Nederlanders last van hooikoorts of andere allergieën. De exacte cijfers voor 2018 zijn nog niet beschikbaar. Alhoewel Libelle meldt in haar artikel (week 15) dat een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar last heeft van hooikoorts of een andere allergie.

Voor velen is de hooikoorts tijd in ieder geval weer aangebroken. Daar waar de een milde klachten ervaart, heeft de ander dagelijks veel last. Een allergie hebben voor iets betekent dat je lichaam niet genoeg tegengas kan geven tegen dát wat er in de lucht hangt, wat iemand eet of op een andere prikkel die voorbij komt.

Bij een allergie reageer je eigenlijk overgevoelig. Je hebt een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld die pollen of de berken. Duidelijk uit balans dus! Een extreme allergie, ook wel anafylactische shock genoemd, is zeer risicovol. Iets om te voorkomen dus. Libelle meldt dat het een lastige klacht is die complex is en niet altijd simpel op te lossen is.

Genoemde allergieën in de Libelle zijn:

  • Inhalatie allergie; stuifmeel, pollen, huisstofmijt
  • Acute allergie; voeding, geneesmiddel, insecten (galbulten)
  • Late allergie; geneesmiddelen, rode vlekken of soms koorts en huidblaren
  • Contactallergie; op nikkel, parfum of andere stoffen

Er zijn regulier gezien verschillende behandelmethoden. Eén er van is de immunotherapie, een behandeling van 3 tot 5 jaar. Ook artsen staan tegenwoordig wat ambivalent in deze en andere reguliere behandelingen. Het is en blijft natuurlijk onderdrukking of symptoombestrijding. En dus, lost het onderliggende probleem niet op. Je afweer blijft uit balans.

Hooikoorts komt, hoe grappig ook in deze, niet uit de lucht vallen. Als dat het geval zou zijn, dan had iedereen in meer of mindere mate last van hooikoorts. En dat is niet het geval.

Je moet er dus gevoelig voor zijn

Maar waar komt die gevoeligheid dan vandaan? Die gevoeligheid komt in 9 van de 10 gevallen uit de erfelijke belasting voort. En ten aanzien van deze individuele gevoeligheid, moet je de erfelijke kraan dicht kunnen draaien zodat je vervolgens de symptomen duurzaam weg kunt dweilen.

Daar is de homeopathie best goed in. Onze Sherlock Holmes-achtige talenten zoeken in de symptomen van de patiënt naar de ontstaansgeschiedenis van de problemen. Ze brengen de uitingsvorm en de aanleiding in kaart. Wat is er aan vooraf gegaan? Welke aanleiding is cruciaal geweest en zijn de klachten eerder behandeld geweest.

Als homeopaat schrijven we daar op voor; de kraan dicht en dweilen maar!

Het is niet anders dan een cake bakken. Die komt ook niet uit de lucht vallen. Je hebt ingrediënten nodig om dat beslag een cake te laten worden. Je hebt ook ingrediënten nodig om een allergie te ontwikkelen. En weet je dan welke?

En de winst? Die ligt in het doorbehandelen in de herfst en wintermaanden. Immers dan ondervindt het lichaam geen prikkels waar het op moet reageren. Het kan gewoon haar werk doen ten aanzien van de dan latent geworden klachten. Want ’s winters heb je ook hooikoorts, alleen merk je dat niet. In het volgende voorjaar ligt de winst. Je bent dan beter bestand tegen de eerste Berk-perikelen.

Regeren is vooruit zien…

Lees meer over Homeopathie en Hooikoorts of vind een klassiek homeopaat bij jou in de buurt.