21 januari is het wereld religiedag

Actueel
wereld religiedag

Al sinds 1949 bestaat de jaarlijkse wereld religiedag. Dit jaar, omdat de 3e zondag in januari hier ooit voor is uitgeroepen, is de dag op 21 januari.

Ik ging op zoek naar de reguliere betekenis van het woord religie.

Onder religie (van het Latijnse religio) wordt gewoonlijk één van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat, gebaseerd op geloven in de leer van de religie. 

Om nog even iets meer duidelijkheid te krijgen zoek ik, opnieuw steun bij Wikipedia om het woord ‘zingeving’ te duiden…

Zingeving is een begrip uit de metafysicawijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen. Het woord zelf suggereert dat dit een actief proces is, wat erop wijst dat de zin van enig voorval geen vanzelfsprekendheid is. Zingeving kan gebaseerd zijn op verschillende elementen, waaronder geloofrede of logos en esthetiek. De geschiedenis van de zingeving is mogelijk even oud als de mensheid zelf.

Vooral de laatste zin is wel heel kenmerkend. En misschien liggen religie en zingeving wel dichter bij elkaar dan we denken?

Uniek

Als je uitgaat van de uniciteit van de mens in álle opzichten dan zijn beide aspecten, zowel religie in alle verschillende vormen als wel de zingeving in alle verschillende mogelijkheden, iets wat bij ons als mens hoort.

Als je uitgaat van het Goddelijke in de mens, iets wat je als een soort van levensvonk in je zelf kunt voelen, dan vloeit daar vanzelfsprekend ook zingeving uit voort. Want je wordt blij, je krijgt ideeën (spirit), je kunt alleen of samen werken en er komt altijd iets moois, eigens of unieks uit.

Op goeie ideeën kun je voortborduren, je kunt er over schrijven of andere creativiteit aan verbinden. Denk aan schilderen, kunstwerken, maar ook architectuur, onderwijs, missies, zorgen vóór is, in de gezonde zin, een vorm van creativiteit.

Je eigenheid wordt gezien, je uniciteit, je kracht en vitaliteit…. Super gezond eigenlijk!

Voldoening en gelijkgestemde

Ook de verschillende religies geven een eigenheid weer in hun uitingsvorm, rituelen etc.  Het is mooi als mensen datgene vinden wat hun voldoening geeft, waar ze gelijkgestemden vinden en wat dicht bij zingevingsvorm ligt die ze innerlijk voelen.

Belangrijk is altijd de vrijheid. Vrijheid om te voelen wat je voelt, om de vorm te kiezen die bij je past.

Een begrip als religie, een begrip als zingeving kun je dus veel breder trekken dan je in eerste instantie misschien denkt. Beide woorden omvatten een wereld op zich.

Zo dicht als deze twee begrippen bij de mens horen, zó dichtbij liggen ook de natuurlijke geneeswijzen bij de mens. Eeuwen oud, met een schat aan informatie, ervaring en wijsheid. En natuurlijk voor iedereen!

Onze praktijken vind je op www.klassiekehomeopathie.nl

Wil je hierin iets voor anderen gaan betekenen?  www.homeopathieacademie.nl