Borstvoeding in deze tijd

Borstvoeding en homeopathie
borstvoeding

Als fysiotherapeut heb ik jarenlang  zwangerschapsgym gegeven aan vrouwen, zowel pré- als postnataal. In deze moderne  tijd  is  het niet makkelijk om  borstvoeding te geven.  Omdat vrouwen  in Nederland  al weer  vrij  snel “moeten”  gaan werken  is  het  vaak  niet  haalbaar  om langer  dan  een  paar maanden  borstvoeding  te  geven. Om  borstvoeding  te  kunnen  geven is volgens  mij  de rust  een  must. En  gezien onze  maatschappij is dit een hele opgaaf of bijna niet haalbaar.

Dus ik heb heel veel respect voor vrouwen die de borstvoeding volhouden!

Ook heb  ik zelf  gemerkt  toen ik nog borstvoeding gaf, dat je op moet passen dat je qua energie niet leeggedronken wordt.  Bij mezelf  was het  zo dat ik bij alle drie de kinderen  pas  achteraf merkte  wat  een  “dweil” ik was qua energie. Een  goede  aanvulling  is dan bijvoorbeeld de floradix kruidenelexer. Of homeopathisch geeft China (kinabast) ondersteuning aan de moeder om je energiepeil op peil te houden en uitputting tegen te gaan.

Homeopathische geneesmiddelen

Sowieso kunnen homeopathische geneesmiddelen voor, tijdens en na de bevalling veel betekenen voor zowel moeder als kind. Denk aan geneesmiddelen voor het rijpen verweken van de baarmoedermond, de pijn tijdens de bevalling, bij het niet doorzetten van de weeën, of na de bevalling voor de wondgenezing. Maar ook als er een borstontsteking is kan er ”acuut” behandeld worden.

Aanliggen

Heel belangrijk is het eerste uur na de bevalling. De zuigreflex is dan het sterkst bij het kindje. Dus ook als er medische complicaties zijn, probeer toch het eerste uur te volharden in je wens om de baby aan te mogen leggen. Wat belangrijk is dat de onderlip goed naar beneden is en het mondje de hele tepelhof omvat. Als de mond maximaal open is ”duw” je het kindje ”in” je borst. Dit is in het begin gek, maar voorkomt heel veel klachten! Denk hierbij aan tepelkloven…

Eerste dagen

Om de borstvoeding op gang te krijgen is het belangrijk dat je vaak aanlegt en iedere keer beide borsten aanbiedt. Ook is het belangrijk dat je je op je gemak voelt en ontspannen bent tijdens het voeden. Want als je ontspant dan wordt er het hormoon oxytoxine aangemaakt, wat zorgt voor de toeschietreflex.  Dus als je je niet op je gemak voelt als er visite is, dan laat je de kraamhulp de visite even ”subtiel” wegsturen. Ook is mijn ervaring dat als je op bed gaat liggen in zijlig, het zowel voor de moeder als voor het kind erg ontspannend en aangenaam is.

Kraamvisite

Ook is het belangrijk om ”kruizen” in de agenda te zetten, wanneer je geen visite wilt ontvangen. Want al die kraamvisite is goed bedoeld, maar als het  elke  dag vijf weken lang “raak” is, dan blijft het niet leuk.

Borstvoeding of flesvoeding?

Iedere moeder mag vanuit haar eigen gevoel bepalen wat ze wil en wat goed voor haar is en haar kindje. Dit is mijn idee hierin. Als het maar een ”bewuste” keuze is. Ik zou een pleidooi kunnen houden voor borstvoeding. Dat het natuurlijker is, goed voor de moeder-kind binding en goed voor de opbouw van het immuunsysteem van het kindje. Maar wie ben ik om te oordelen wat in jou specifieke situatie goed is? Ieder moet dit voor zichzelf beslissen en ik denk dat ieder moeder dit zelf heel goed kan.

Genieten

Borstvoeding is het mooiste wat je je kind kan geven. Je geeft jezelf aan je kind. Een mooie start voor een nieuw leven. Want borstvoeding verbindt.