De internationale dag van de trekvogels

Actueel
Internationale dag van de trekvogels

Kun jij er ook zo van genieten? Het ontluiken van de natuur en het tsjilpen van de vogels in uw tuin.

Het spreekwoord zegt het al: “in Mei leggen alle vogels een ei”.

Dus er wordt genesteld en gefoerageerd en misschien heb je de eerste kuikens al gezien.

Voorjaarstrek

Veel inheemse vogels hebben een broedplekje, maar er komen ook honderden miljoenen trekvogels naar ons deel van de wereld om te broeden. Op de plaats waar zij hebben overwinterd, wordt het voedsel schaarser. Omdat het bij ons warmer wordt, komen hier juist de insecten weer tevoorschijn.

Deze voorjaarstrek heeft wat haast, want de beste plekjes zijn het eerst bezet.

Enorme afstanden

Elke trekvogel komt op zijn eigen moment terug, lange afstand trekkers komen vaak later terug als de vogels die overwinteren in Zuid-Europa. Sommige vogels leggen echt enorme afstanden af. Op bijvoorbeeld Texel zien we wel 100 trekvogels op een dag voorbij komen, waaronder de lepelaar.

Helaas gaat dit niet altijd zonder tegenslagen. Onderweg kunnen de vogels getroffen worden door slecht weer en ze komen ook steeds meer obstakels tegen, zoals windmolens en hoogspanningskabels.

Sommige vogels, zoals de koekoek, vliegen alleen. Maar veel vogels vliegen ook in groepen, zoals zwaluwen, grutto’s en de ooievaar. Hier kleeft ook een risico aan vast, want door de groepsdruk liggen ziektes op de loer.

Vogelgriep

De laatste jaren horen we vaak over vogelgriep, waarbij de luchtwegen, het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel worden aangetast. Doordat Nederland een knooppunt is voor trekvogels kunnen er nieuwe varianten van vogelgriep worden meegenomen naar ons land.

Als je een volière met vogels in je tuin heeft of als je kippen houdt, ben je, je waarschijnlijk bewust van de risico’s. Want als de trekvogels over je vogels of kippen heenvliegen is er risico op besmetting, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Wat kan homeopathie hierin betekenen?

Homeopathie stimuleert het zelf genezend vermogen van jouw dieren. Door de vogels of kippen preventief te behandelen, verhoog je de weerstand van de dieren.

Hierdoor wordt het risico van besmetting verlaagd. Immers het heeft niets met die trekvogels te maken, die vlogen honderden jaren geleden óók heen en weer en geen kip werd er ziek van…

Het heeft alleen te maken met de huidige weerstand van onze vogels, kippen en ander pluimvee. De normale, gezonde weerstand is door allerlei draconische omstandigheden, voeding en maatregelen, drastisch omlaag gegaan.

Belangrijk is dus de weerstand van de dieren te optimaliseren.

Vogelgriep is een melding plichtige ziekte en er geldt een ruimingsplicht. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Bij andere overgedragen vogelziektes kan homeopathie ook toegepast worden om de symptomen te verlichten.

Informeer bij een klassiek homeopaat bij je in de buurt voor advies op maat. Je kunt deze vinden op www.klassiekehomeopathie.nl

 

Bronvermelding:
– Vogelbescherming.nl
– Birdingbreaks.nl
– RIVM.nl