De ouder wordende hond

Homeopathie en dieren

Ouder worden is een natuurlijk en doorgaans geleidelijk proces. Er zijn in dat proces grote individuele verschillen; de ene hond is ‘eerder’ oud dan de andere hond.

Naast fysieke verschijnselen, zoals een grijze snuit, doofheid, minder zicht, afnemende reactiesnelheid, verandering van de vacht, problemen met verharen, stramheid, minder uithoudingsvermogen, zijn er ook andere verschijnselen die met hersenveroudering te maken hebben. Denk daarbij aan desoriëntatie, verlies van ruimtelijk inzicht, minder interactie met de omgeving, verstoord slaappatroon en onzindelijkheid. Ook dit hoort bij het verouderingsproces en ook hier zijn grote individuele verschillen.

De mate waarin de hersenveroudering zich voordoet kan steeds een stapje verder gaan. Bij sommige honden verloopt dat proces heel snel en bij andere juist geleidelijk. Het kan heel zinvol zijn de oudere hond te ondersteunen met homeopathie. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot het moment waarop er klachten ontstaan.

Dat is het mooie van homeopathie: je kunt ook (vooral!) preventief iets doen. Hoe eerder een behandeling ingezet wordt, hoe groter de kans dat de hond op een gezonde manier oud wordt. Homeopathie wordt dan gebruikt om de vitaliteit zo optimaal mogelijk te houden waardoor het eigen immuunsysteem en natuurlijk herstellend vermogen goed hun werk blijven doen.