Experts: melk moeder beschermt tegen griep

Borstvoeding en homeopathie
griep

Met borstvoeding kunnen moeders hun baby’s voor een fors deel beschermen tegen de Mexicaanse griep. Ouders die overwegen om te stoppen met borstvoeding, kunnen hiermee beter wachten tot de golf Mexicaanse griep voorbij is.

Dat zeggen experts van TNO en Kenniscentrum Borstvoeding. „Ik zou zeker nog twee, drie maanden doorgaan met borstvoeding”, zegt directeur Stefan Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding. „Het is duidelijk bewezen. Moedermelk is de beste afweer.” Voorzitter Marga Wapenaar van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL): „Het is het allerbeste dat je voor je kind kunt doen.”

Onderzoek

Amerikaans onderzoek uit 2006 toonde aan dat moedermelk kinderen „veel beter beschermde” tegen griep dan kunstmatige voeding, zegt kinderarts Ko van Wouwe van TNO. „Kinderen die geen borstvoeding krijgen, worden vaker met ernstige complicaties opgenomen.” Bij de laatste grote griepgolf (2003-2005) in de Verenigde Staten bleek dat baby’s die geen borstvoeding kregen, dubbel zo vaak werden opgenomen in een ziekenhuis.

Baby’s zijn nog beter beschermd als hun moeders zich laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep, zegt Kleintjes van Kenniscentrum Borstvoeding. Ze mogen zich over twee weken laten inenten, heeft minister Klink (Volksgezondheid, CDA) maandag besloten. Door dit vaccin maken vrouwen afweerstoffen, die ze via de moedermelk aan hun baby doorgeven. „De Gezondheidsraad zou daarom de vrouwen die borstvoeding geven, toe moeten voegen aan de risicogroepen”, vindt Kleintjes.

Effectief

Kleintjes acht moedermelk voor kinderen effectief, omdat aan een vaccin risico’s kleven. Kinderen tot een half jaar oud mogen niet worden ingeënt van Klink, omdat er te weinig bekend is over mogelijke bijwerkingen van het vaccin tegen de Mexicaanse griep.

Bron: NRC Handelsblad