Gestressed voeden

Borstvoeding en homeopathie
borstvoeding

Als kraamverzorgende merk je dat de omgeving vaak teveel pusht. Het kan dan zo’n spanning oproepen bij de kraamvrouw, dat daardoor de melkproductie niet op gang komt, of dat het stagneert na een paar dagen. Zo ook bij de volgende kraamvrouw. Omdat dit gezin wijkkraam had, was ik maar bij twee voedingen per dag aanwezig. Het was een Iers gezin dat vanwege het werk van de man tijdelijk in Nederland woonde. Het was het eerste kleinkind van moederskant en de kersverse grootouders waren dan ook apetrots op het kleine wondertje. Natuurlijk kwamen ze gelijk overgevlogen naar Nederland en logeerden ze vijf dagen bij hun dochter en haar gezinnetje.

Borstvoedingsadviezen

Oma had zelf ook borstvoeding gegeven en wist dus hoe het moest… Bij elke voeding (ook ’s nachts) stond ze erbij, daarbij doorlopend aanwijzingen gevend aan haar dochter. Haar dochter raakte helemaal gestressed door al die goedbedoelde adviezen, temeer omdat ze door de bemoeienis van oma (verkeerd aanleggen), fikse tepelkloven had gekregen. Ierse mensen hebben over het algemeen rood haar en roodharige mensen hebben weinig pigment en dus lichte, en zeer gevoelige tepels. Daardoor zijn ze erg gevoelig voor tepelkloven. Dit doet behoorlijk pijn en dat is natuurlijk niet erg bevorderlijk om positief te blijven denken over borstvoeding.

Borstvoeding gelukt!

Ondertussen stagneerde de aanmaak van de voeding en was de kraamvrouw helemaal in tranen. In overleg had ze besloten om over te stappen naar flesvoeding. De grootouders gingen de zesde dag weer terug naar Ierland, en dat gaf de kraamvrouw zo’n rust dat ze de volgende dag een fikse stuwing kreeg en de borstvoeding alsnog op gang kwam. Toen ik op de achtste dag de verzorging afsloot was het kindje al flink aangekomen op alleen borstvoeding! De tepelkloven waren door een goede aanlegtechniek al sterk verbeterd. Het gezinnetje is na acht maanden teruggekeerd naar Ierland en naar ik hoorde gaf ze toen nog steeds borstvoeding!