Maand van de endometriose

Actueel
endometriose

Maart is wereldwijd de Endometriose Awareness Maand. De maand om te laten zien dat menstruatiepijn, pijn tijdens het vrijen en pijn tijdens het naar de wc gaan niet normaal is. Een maand lang is het de tijd om aandacht te vragen voor 1 op de 10 vrouwen die leven met endometriose.

Wanneer endometriose je agenda gaat bepalen…

 Endometriose, een chronische ziekte waarbij weefsel (dat lijkt op baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder voorkomt. Bijvoorbeeld op het buikvlies of op organen in de buik. Het weefsel “groeit” daar en zorgt voor een chronische ontsteking met alle klachten die daar dan bij horen.

Als het op de darmwand zit kan het darmproblemen gaan geven, pijn bij de ontlasting. Maar ook een verminderde vruchtbaarheid ten gevolge van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Meest voorkomende klachten zijn (extreme) menstruatiepijn, buik- en rugpijn. Maar dit is per vrouw verschillend.

endometriose

Homeopathie en endometriose

In mijn praktijk heb ik een aantal vrouwen met deze klachten mogen behandelen. De impact van dit ziektebeeld op het dagelijks leven is enorm. Rondom de menstruatie is school niet mogelijk, liggen dan veel in bed met enorme buikpijn, gebruiken veel pijnstillers om het dragelijk te houden. Een teamsport wordt lastig, mede-teamgenoten begrijpen het niet dat je zo vaak afwezig bent op training of wedstrijd. Dus wordt het plannen. Een jonge vrouw die moet gaan genieten van school, vrienden, sport wordt door deze aandoening beperkt in haar dagelijkse beslommeringen. En dan hebben we het nog niet gehad over het pijn hebben tijdens de geslachtsgemeenschap, met alle gevolgen van dien. Iets wat we aan de buitenkant allemaal niet zien.

Vruchtbaarheidsproblemen

Endometriose kan ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Vrouwen worden moeilijk zwanger of zelfs onvruchtbaar. 3 van de 10 vrouwen die moeite hebben met zwanger worden hebben last van endometriose. Een onderschat probleem?

En hoe kom je eraan? Al meer dan honderd jaar wordt er gezocht naar de oorzaak van endometriose. Er zijn in de loop der tijd een aantal mogelijke theorieën ontwikkeld die het ontstaan van endometriose  proberen te verklaren. Geen van deze theorieën geeft hier een definitief antwoord op. Wat we in de praktijk wel zien is dat het in bepaalde lijnen van families meer voorkomt. Van moeder op dochter, en daarna op kleindochter doorgegeven te hebben.

En wat kun je dan blij worden van de homeopathie! Gelukkig hebben we een aantal mogelijkheden, waardoor de menstruatie wat “makkelijker” wordt. Er minder tot geen pijnstillers geslikt moeten worden. Het leven weer normale vormen aan neemt. En een kinderwens mogelijk blijft.

Kijk voor een praktijk/homeopaat bij je in de buurt op www.klassiekehomeopathie.nl