Moedermelk is nog beter voor de baby dan gedacht

Borstvoeding en homeopathie
moedermelk

Moedermelk bevat drie soorten stamcellen die ervoor zorgen dat een kind zijn genetische bestemming kan vervullen, zo heeft de Britse krant Independent on Sunday gemeld.

Volgens dr. Mark Cregan, medisch directeur van een Zwitsers bedrijf dat zich bezighoudt met gezondheid en verzorging van kinderen, zijn er in moedermelk stamcellen ontdekt die ervoor zorgen dat de melkklieren van de moeder na de geboorte de rol van haar placenta overnemen, met zeer positieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kindje.

Stamcellen

Cregan heeft in moedermelk volwassen stamcellen geïsoleerd die een rol spelen bij immuniteit, samen met “aanwijzingen dat zich daarin ook stamcellen bevinden die de groei van spieren en botten bevorderen”. “Dit betekent dat moedermelk het enige menselijke weefsel is waarvan we hebben ontdekt dat het meer dan één type stamcel bevat. Dat is dus uniek en zegt veel over de bio-activiteit van die melk en over de weldoende effecten voor een kind dat borstvoeding krijgt”. Het al met zekerheid ontdekte ‘immuniteitsgen’ kan volgens dr. Cregan door de moeder aan de baby worden doorgegeven.

Verder onderzoek

Op basis van de vondst aan de universiteit van West Australië in Perth, proberen vorsers nu stamcellen uit moedermelk te ‘oogsten’ voor verder onderzoek, bijvoorbeeld om na te gaan waarom sommige moeders onvoldoende melk produceren en hoe daaraan te verhelpen is. Moedermelk bevat een ruim aanbod van stamcellen. De makkelijke toegang is ook “ethisch verantwoord”.

Medische kringen hopen dat deze ontdekking meer moeders ertoe zal brengen hun baby de borst te geven, zoals de WereldGezondheidsorganisatie al lang bepleit.