Ons immuunsysteem en stress

Blog
Ons imuunsysteem en stress

Wat is het verband tussen ons immuunsysteem en langdurige stress?

Als ons lichaam stress ervaart, komt het in een vecht- of vluchtmechanisme terecht. Daarbij kun je onderscheid maken tussen kortdurende stress of chronische stress.

Adrenaline

Kortdurende stress hoeft helemaal niet erg te zijn en kan ervoor zorgen dat je een uitdaging juist wel aan durft te gaan. Als voorbeeld een presentatie voor een grote groep mensen. Waarschijnlijk herken je wel de situatie waarbij het zweet je uitbreekt, de hartslag omhoog gaat, klamme handen, de ademhaling wordt zwaarder en de spieren spannen aan. Dat is een voorbeeld van het effect van Adrenaline in je lichaam.

De stresshormonen Adrenaline en Cortisol spelen een grote rol in ons leven. Ze zorgen ervoor dat je klaar voor actie bent.

Langdurige stress

Wanneer de stress langdurig wordt, kan dit nadelige effecten op onze gezondheid hebben. Als we kijken naar ons immuunsysteem, dan kan de chronische stress ondermijnend werken. Cortisol zorgt er onder andere voor dat er meer energie vrijkomt voor de ‘actie’ die het lichaam verwacht. De bloedsuikerspiegel stijgt en de stofwisseling wordt versneld. Voor de stressvolle situatie heb je immers ‘energie’ nodig. Andere processen hebben nu geen prioriteit, waaronder het immuunsysteem.

Wanneer wordt dit een probleem? Als de stress langdurig aanhoudt en de stresshormonen lange tijd actief zijn. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld slecht slaapt, een grote eetlust hebt en sneller ziek wordt. De vermoeidheid neemt toe en kan voor uitputting zorgen.

Dit heeft allerlei nadelige effecten op onze gezondheid, denk aan slaapproblemen, hart- en vaatziekten, overgewicht EN dus een verminderde functie van het immuunsysteem.

Ontspanning

Het is belangrijk om tijdig rust- en ontspanningsmomenten in te plannen. Zorg ervoor dat er weer balans ontstaat. Ga naar buiten en geniet van de kleine dingen in het leven. Luister naar mooie muziek. Maak een fiets- of wandeltocht in een natuurgebied en zorg voor ontspanning. Kies voor een (online) yogales en wordt weer bewust van je lichaam. Dit is voor iedereen anders: waar ontspan jij door? Kortom: zorg goed voor jezelf!

Een klassiek homeopaat helpt mensen om terug in balans te komen en goed te kijken waar de stress vandaan komt en daarop een plan te maken. Door de balans te herstellen, kan het immuunsysteem weer beter functioneren.

Je vindt onze aangesloten praktijken hier.

Inschrijven voor de nieuwsbrief en alle nieuwe artikelen ontvangen?

https://www.klassiekehomeopathie.nl/nieuwsbrief/