Pure chocolade goed voor bloedvaten

Gezond leven
Pure chocolade

Onderzoek naar het effect van chocolade wijst op voordelen voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel.

Voedingsdeskundige Lydia Afman en haar collega’s van de universiteit van Wageningen in Nederland vroegen 44 mannen van middelbare leeftijd om gedurende twee perioden van vier weken dagelijks 70 gram chocolade te eten. Allemaal hadden ze overgewicht. Na afloop van die twee perioden ondergingen de vrijwilligers een reeks tests om de gezondheid van de vaten te meten.

Het resultaat: pure chocolade beschermt, herstelt en verbetert de flexibiliteit van de bloedvaten, wat de bloeddruk van de vrijwilligers verbeterde. Bovendien voorkwam de chocolade dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten bleven kleven. Dat fenomeen kan op termijn de bloedsomloop hinderen en tot ernstige cardiovasculaire aandoeningen zoals een hartinfarct leiden.

Volgens de Nederlandse onderzoekers is het duidelijk dat deze effecten het risico op atherosclerose kunnen verminderen. Zowel de stijfheid van slagaderen als witte bloedcellen die aan bloedvaten blijven kleven, spelen immers een belangrijke rol bij aderverkalking.

(referentie: The Faseb Journal, 20 maart 2014, doi:10.1096/fj.13-239384)