‘Te vaak antibiotica voor kinderen met koorts’

Griep

Kinderen met koorts door griep of een virusinfectie krijgen te vaak antibiotica voorgeschreven door de huisarts. Dat stellen twee artsen van het Erasmus MC in hun promotie-onderzoek.

Volgens de onderzoekers schuiven huisartsen antibiotica voor aan een op de vier kinderen met koorts, terwijl in veel gevallen daar helemaal geen medische reden voor is.

Ongerustheid van ouders

Volgens onderzoekers Gijs Elshout en Marijke Kool laten huisartsen zich beïnvloeden door de ongerustheid van ouders. Ook schrijven ze antibiotica voor omdat de oorzaak van de koorts niet altijd direct bekend is. Toch blijkt de oorzaak vaak niets meer te zijn dan een onschuldige infectie en gaat de koorts na een paar dagen vanzelf over.

Risico op resistente bacteriën

Het gevaar van het te veel of onjuist gebruiken van antibiotica is dat bacteriën resistent worden. Daarom roepen de onderzoekers huisartsen op om terughoudend te zijn met het voorschrijven van antibiotica bij kinderen met koorts. “Door antibiotica te vaak onjuist te gebruiken, kunnen bacteriën resistent worden en daar is niemand bij gebaat.”

Homeopathie en koorts

Het zelf herstellen van koorts levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van het eigen immuunsysteem. Het lichaam ruimt de koorts zelf op en het afweerapparaat leert door deze ziekteverwekkers afweerstoffen aan te maken.

Wanneer een homeopaat een kind met koorts behandelt, dan zal dat gericht zijn op de constitutie van de patiënt. Dat houdt in dat dat de homeopaat voorschrijft op het totaalbeeld en niet op de specifieke klacht. Hierdoor wordt geprobeerd het evenwicht te herstellen en het afweerapparaat weer gezond te maken. Het ontwikkelen van koorts is één van de beste afweerreacties van een lichaam.

Verder lezen?