Tepelkloven

Borstvoeding en homeopathie
Tepelkloven

Pijnlijke tepels of tepelkloven zijn het schrikbeeld van veel (aanstaande) moeders. Een van de redenen waarom er aan borstvoeding vaak al niet eens wordt begonnen! Ook moeten sommige vrouwen na enige tijd het voeden afbreken omdat de pijn niet meer vol te houden is.

Oorzaken van tepelkloven zijn:

  • het niet goed aanleggen van de baby (de meest voorkomende oorzaak!)
  • korte tongriem bij de baby
  • gebruik van tepelhoedje
  • uitdrogen van de tepels door gebruik van te veel en agressieve zeep
  • eczeem op de tepels

De behandeling van tepelkloven bestaat over het algemeen uit het wegnemen van de oorzaak, voeden in verschillende houdingen, het droog en soepel houden van de tepels, het gebruik van tepelbeschermers. Ook zijn er speciale hydrogelverbanden verkrijgbaar bij lactatie-kundigen die voor een snelle genezing zorgen en vaak meteen de pijn verlichten.

Homeopathie

Naast deze algemene behandeling zijn er homeopathisch ook zeker mogelijkheden om de pijn te bestrijden en het genezingsproces te bevorderen. Ook spruw is prima te behandelen met de middelen. Daarvan is in de homeopathiewereld ook bekend dat het voortkomt uit een familiaire ziektebelasting. Deze zogenaamde ‘ziektetendens’ valt met de homeopathische middelen te doorbreken zodat de gevoeligheid voor, in dit geval spruw, minder wordt.

Zelfgenezend vermogen

Voorkomen is dus beter dan genezen en naast de behandeling van de acute symptomen en de erfelijke belasting kan de ‘homeopathische constitutiebehandeling’ zeer van dienst zijn. Hoe weerbaarder en sterker de lichamelijke (en ook de geestelijke) gesteldheid van de mens is, hoe minder kans op klachten. Het ‘zelfgenezend vermogen van de mens is dan namelijk bij machte gezond te reageren op alles wat er op hem af komt.